• Školní statek Cheb
          • Školní statek Cheb

          •  

            Třeťáci se vydali ve čtvrtek 2. 5. 2024 do ráje hospodářských zvířat. Děti se tváří v tvář setkaly se slepicemi, husami a dalším ptactvem. Pohladily si kozu, a dokonce si ji povodily na vodítku. Ovečky, kozy, kobylky, telátka, kravičky, vše bylo úžasné.

            Těšíme se na další návštěvu, jupí!

            Školní statek Cheb.

        • Mc Donalds´Cup
          • Mc Donalds´Cup

          • Dne 30.4. 2024 se naši borci zúčastnili již 25. ročníku Mc Donalds´Cupu v minikopané pro 4.-5. třídy. V konkurenci ašských škol a ZŠ Hranice obsadili 4. místo. Nejlepší utkání sehráli ve skupině proti ZŠ Hranice,pozdějšímu vítězi turnaje, když naše dvě branky vstřelil Jakub Rohan. Na turnaji nás reprezentovali: Uhlík Matyáš, Viczmandi Tomáš, Rohan Jakub, Hess Daniel, Vlach Jakub, Vlach Vojtěch, Drapák Damien a Riganová Charrlotte.

            Poděkování všem za předvedené výkony a vzorné chování.

        • Štafetový běh
          • Štafetový běh

          • Ve čtvrtek 25.4.2024 se reprezentanti naší školy zúčastnili Okresního kola v atletice: Štafetový pohár 2023 v Chebu.

            Soutěžili ve dvou kategoriích štafet: dvakrát 8 x 100 metrů a dvakrát 8 x 200 metrů.

            V prvních dvou štafetách nás v mladší kategorii reprezentovali: Paprsková Helena, Šiváková Marcelka, Hrdličková Anička, Takácsová Amálka, Mráz Štěpán, Gábor Aleš, Struhár Milan, Nguyen Max

            Ve starší kategorii nás reprezentovali: Fehérová Claudie, Pillingová Natálie, Lorenčíková Thea, Tran Bao Ngoc Maruška, Hess Daniel, Nguyen Míno, Krnáč Tobiáš, Krnáč Matyáš

            Ve druhé části jsme závodili ve smíšených štafetách čtyř mladších a čtyř starších závodníků.

            Časy všech štafet se sečetli a škola s nejnižším součtem časů zvítězila.

            Naši borci se v celkovém počtu devíti škol umístili na 7. místě.

            Jako náhradníci jeli a velká pochvala, za to jak fandili a jaká to byla senzační podpora pro ostatní - Nikita Sajková, Michaela Fehérová a Daniel Štefančík

             Všichni naši sportovci zaslouží obrovskou pochvalu za předvedené výkony, vzorné chování a vystupování během celého dne.

        • OVOV v režii sportovců z Okružky
          • OVOV v režii sportovců z Okružky

          • Ve čtvrtek 25. dubna 2024 se ve sportovní hale v Geipelově ulici v Aši uskutečnil už 10. ročník Ašského OVOV halového pětiboje. Organizátorem byla jako obvykle ZŠ a MŠ Okružní z Aše.

            V hale se sešli nejlepší sportovci ze 4 škol našeho Ašského okrsku – ZŠ Kamenná, ZŠ Hlávkova, ZŠ Hranice a naší pořadatelské školy. Dalším pravidelným účastníkem každého ročníku jsou i reprezentanti ZŠ Františkovy Lázně a sportovci ze 6. ZŠ v Chebu.

            Dohromady se na startovní čáru postavilo 92 sportovců v ročnících 2009-2012.

            Soutěžilo se v kategorii družstev, kam každá škola přihlásila do svého týmu 4 dívky a 4 chlapce, a v kategorii jednotlivců.

            V 8.30 hodin byla velká sportovní událost slavnostně zahájena. Hned na to se rozběhly disciplíny pětiboje na připravených stanovištích a podle připraveného harmonogramu. Hod medicinbalem vzad (3 pokusy), trojskok (2 pokusy), sed-leh, švihadlo ve 4 variantách a dribling s basketbalovým míčem mezi metami. Poslední tři výše jmenované disciplíny vždy po dobu 2 minut.

            Výsledky našich reprezentantů snesou nejvyšší kritéria a slova uznání.

            Družstvo ve složení: Belicová Tereza, Benedeková Daniela, Šlechtová Adéla, Kmeťová Baŕa,Panec Jaroslav, Walchetseder Matyáš, Uuganbayar Belguudei a Nguyen Patrik obsadilo celkově 1. místo, s rekordním  ziskem 25 401 bodů.

            V souboji jednotlivců jsme v jednotlivých věkových kategoriích získali rovněž krásná umístění:

            1. místo: Nguyen Patrik (8.B)

            2. místo: Walchetseder Matyáš (9.B)               

            1. místo: Šlechtová Adéla (9.A)

            2. místo: Benedeková Daniela (9.B)

            2. místo: Laudátová Pavla (6.B)

            3. místo: Argalášová Eliška (6.B)

                         

            Poděkování všem, kdo pomohli! Spoluorganizátorům Gertu Wunderlichovi, Janě Opičkové a Mirce Rusiníkové. Žákům 9. A a B, kteří pracovali jako rozhodčí a pomocníci. Městu Aš za poskytnutí finanční podpory z grantového systému města a vedení školy za velkou podporu všech sportovních aktivit. Soutěžícím za účast a snahu o co nejlepší výkony.

            OVOV Aš 2024.

        • Návštěva SPŠ v Ostrově
          • Návštěva SPŠ v Ostrově

          • Ve čtvrtek 25.4. 2024 se vybraní žáci z 8. tříd zúčastnili exkurze do SPŠ v Ostrově nad Ohří.

            Jedná se o jednu z nejmodernějších středních škol v karlovarském kraji. SPŠ nabízí velký výběr čtyřletých maturitních oborů a dostatek tříletých učebních oborů. Tento rok dochází, po sedmi letech, ke znovuotevření Technického lycea, které má dva obory.

            Během návštěvy byli žáci rozděleni do dvou pracovních skupin. V obou skupinách se seznámili a zároveň si vyzkoušeli využití IT techniky, v  elektrotechnické části zapojovali svítící panel, v oboru Autotronik se seznamovali se vším, co se týká údržby a oprav automobilů. Všichni žáci prokázali obrovskou šikovnost. Zároveň se seznámili s kompletní nabídkou vzdělání a možností na této škole. Jedním z pozitivních benefitů, který tato škola nabízí, je i možnost zdarma si udělat řidičský průkaz.

            Celá akce se velmi povedla a žáky obohatila o velmi zajímavé informace.

            Návštěva SPŠ v Ostrově.

          • Den Země v družině

          • V týdnu od 22. do 26.4.2024 se obě oddělení školní družiny věnovala projektu „Den Země“.

            Celý týden jsme se věnovali ekologii. Povídali jsme si o tom, jak tento svátek vznikl, proč se slaví, jak je důležité být ohleduplný k životnímu prostředí. Děti uváděly příklady toho, jak se samy mohou zapojit například tříděním odpadu, šetřením vodou, recyklací a ochranou přírody. Zhlédly dokument o recyklaci odpadu a čističce odpadních vod. Po jeho zhlédnutí se děti pustily do kvízů. Měly za úkol správně vybarvit nádoby na tříděný odpad dle jeho druhu. Odpad na kartičkách rozdělovaly do příslušných kontejnerů. Žákyně čtvrté třídy zahrály dětem loutkové divadlo na téma ochrany přírody, a jak se k přírodě správně chovat.

            Celou akci jsme zakončili sběrem odpadků kolem naší školy. Jako každý rok jsme bohužel nasbírali veliké množství odpadu, který do přírody nepatří.

            Den Země v družině.

        • Turnaj ve fotbale
          • Turnaj ve fotbale

          • Ve středu 10. dubna se uskutečnilo okrskové kolo turnaje ve fotbale na našem hřišti s umělou trávou. Naši fotbalisté obsadili v konkurenci ašských základních škol a gymnázia Aš, čtvrté místo. Chlapci nezklamali a bojovali.

            Na turnaji nás reprezentovali:

            Demeter Kevin, Rudinok Oleksander, Bartok Tomáš, Beňák František, Čikoš Adrian, Kohuťár Michal, Kutlák Jiří, Uuganbayar Belguudei, Nguyen Patrick.

            Děkuji všem za výkony a vzorné chování.

        • UKLIĎME ČESKO 2024
          • UKLIĎME ČESKO 2024

          • V rámci akce Ukliďme Česko 2024 se naše některé paní učitelky a žáci rozhodli zúčastnit a uklidit okolí školy. 

            Účastnili se paní učitelka Fafelová + synové Ferda a Fanda a kamarád Matěj, paní učitelka Drofová, pan učitel Kostroun a za žáky Kristýna Vítková z 5..A,Míno Nguyen a Daník Filoniuk ze 4.A a Mia Kroftová ze 4.B. 

            Krásné slunečné dopoledne bylo využito k nasbírání asi 10 velkých pytlů odpadků, dokonce i pneumatiky se našly.

            Všichni účastníci si zasloužili kromě dobrého pocitu z odvedené práce i malou odměnu v podobě občerstvení.

            Všem zúčastněným mockrát děkujeme, že jim není jedno, jak vypadá jejich okolí, a jsou ochotní s tím i něco udělat!

        • Úspěch na Filmovém festivalu v Aši a Selbu
          • Úspěch na Filmovém festivalu v Aši a Selbu

          • Velký úspěch zaznamenaly výkresy našich žáků na Příhraničním filmovém festivalu v Aši a Selbu. V sobotu 6. dubna byli žáci oceněni za umělecké ztvárnění minulého ročníku festivalu na téma "Přátelství ve filmu". Daniel Petr z 5.A navíc zaujal svým dílem natolik, že i pan prezident ČR Petr Pavel k němu napsal přátelský komentář, mimo něho věnovali pár slov tomuto výtvarnému dílku i bavorský ministr Markus Söder a Melanie Hummel spolu se starosty našeho souměstí Aš - Selb panem Ulrichem Pötzschem a místostarostou Aše panem Pavlem Matalou. Ocenění si převzala i Kristýnka Vítková, výkresy vystavovali i Karolina Köcher a Patrik Gašpar. Jednou z nejhodnotnějších cen je volný vstup pro 4 osoby na letní slavnosti našeho města a zmrzlinovou hostinu pro celou třídu. Všem zúčastněným gratulujeme a těšíme se na další výtvarné ztvárnění aktuálního festivalu, který probíhá právě teď v našem městě a v Selbu. 

        • Florbal
          • Florbal

          • Ve středu 3.4. 2024 se zúčastnili naši reprezentanti z 5. tříd Okrskového kola ve florbale. Turnaj se konal v tělocvičně na Kelleru za účasti všech ašských základních škol, ZŠ Hranice a ZŠ Hazlov.

            Naši žáci se umístili na pěkném 4. místě.

            Naši školu reprezentovali: Hess Daniel, Nguyen Adam, Tran Bao Maruška, Pavlišová Eliška, Sojka Jiří, Vlach Jakub, Viczmandi Tomáš, Rohan Jakub, Beňák Václav a Vítková Kristýna.  

            Děkuji všem žákům za perfektní přístup, předvedené výkony a chování během celého turnaje.

        • Velikonoční soutěžení v družině
          • Velikonoční soutěžení v družině

          • Jako každý rok, tak i letos si naše oddělení zpříjemnilo dny kolem Velikonoc, ale TENTOKRÁT TAK TROŠKU JINAK.

            Pojali jsme je sportovně. Děti se rozdělily do dvou družstev a změřily své síly v přenášení vajíček z ošatek do košíků, skákání v pytli a rychlostní soutěži - kolena, ramena, hlava, kostka. Počasí nám opravdu přálo, a tak jsme si to všichni užili.

        • Zajíčkova dílna
          • Zajíčkova dílna

          • Dnes 27. 3. 2024 se naši třeťáci vypravili do Chebu, kde je čekalo velikonoční vyrábění. Jezdí sem často a rádi. Tentokrát si ušily a ozdobily velikonoční zajíčky. Práce je moc bavila a těší se na další vyrábění.

            Zajíčkova dílna.

        • Recitační soutěž
          • Recitační soutěž

          • Školní kolo recitační soutěže proběhlo 11. března v aule školy. Šestadvacet recitátorů se utkalo v klání o postup do okrskového kola. Nejlepšími recitátory byli:

            Vojtěch Jánský, Rebeka Kondášová, Ela Šteflová z 1. tříd.

            Štěpán Mráz, Daniel Hamřík a Helena Paprsková z 2. tříd.

            Mia Kroftová, Johana Jelínková ze 4. třídy a František Beznoska z 5. třídy.

            Na 2. stupni se nejvýše umístila Eliška Argalášová, Samuel Rezanka a Pavla Laudátová z 6. tříd.

            Všem účastníkům soutěže gratulujeme.

            V okrskovém kole se Eliška Argalášová umístila ve své kategorii na 2. místě a postoupila do okresního kola, které se koná 11. 4. 2024 v Chebu. Budeme držet palce.

            Recitační soutěž.

        • Velikonoční odpoledne v knihovně
          • Velikonoční odpoledne v knihovně

          • Každoročně organizují naše učitelky pro žáky akce ve školní knihovně.

            Naposledy to bylo 26.března, kdy se sešli žáci 3.- 5. ročníku na "Velikonočním odpoledni v knihovně". Zábavné odpoledne s knihami a jarní tématikou, ale třeba i poznávání různých druhů vajec, které se nám během svátků objeví jako dekorace v ošatce, včetně závěrečného vědomostního kvízu o velikonočních zvyklostech. Velmi šikovná byla Dianka Hradecká, která byla nejmladší účastnicí této akce, nejúspěšnější mezi dívkami ze 4. tříd byla Lea Maderová, Kája Sutnerová, Claudie Fehérová a Nikita Sajková. 5. ročník reprezentovala Kristýnka Vítková a Adam Rezanka. Všichni účastníci byli odměněni velikonočními sladkostmi a zábavně si znovu přiblížili velikonoční tradice, které je od 28. března v době velikonočních prázdnin potkají. Krásné jarní svátky.

        • 5. A v Národním divadle
          • 5. A v Národním divadle

          • Pro žáky 5. A  prahnoucí po vysokém kulturním zážitku a nástrahách velkoměsta připravila učitelka Mgr. Glave Flašková společně s paní asistentkou J. Opičkovou, rodiči a sourozenci žáků během předvelikonočního víkendu výlet do hlavního města. Národní divadlo je pro Čechy skvost, proto byla volba jednoznačná. 

            S velikým předstihem jsme si na začátku školního roku zajistili rezervaci, dle výběru žáků vyhrála volbu činohra Kráska a zvíře od Františka Hrubína, s Davidem Prachařem a Denisou Barešovou v hlavních rolích. 

            Již samotná cesta do Prahy z Aše byla zážitkem, protože přímý spoj není a během několika přestupů a výluky začalo to pravé dobrodružství. Program jsme doplnili návštěvou Národního muzea, kde jsme obdivovali nově instalované sbírky, poznávali osobnosti české historie a pátrali po muzeu s interaktivním průvodcem. Největším překvapením v pantheonu muzea bylo setkání s panem hercem Davidem Prachařem, který se nám potom  zjevil za pár hodin v roli Zvířete v divadle. Byl překvapenější víc než my a rád se se skupinou žáků z Aše, kteří za ním přijeli do "národního" vyfotografoval. Dále na žáky v Praze čekaly nástrahy velkoměsta, na které tady v Aši nejsou zvyklí. Na Václaváku byla opravdu velká demonstrace, prodrat se aspoň na Vodičkovu ulici nebylo lehké. Občerstvit se, nemít kartu a nepamatovat si heslo se rovná být o svačině z domova. Cestování v přeplněné tramvaji a pak být sami v hlavním městě, v Praze, to bylo pár střípků z úžasného výletu, které si budou naši žáci, kteří nebyli v Praze poprvé, opravdu pamatovat. Opakování je matka moudrosti. Zážitky a cestování je nejvíc, moc nás to baví!

        • Prvňáčci poznávali Prahu
          • Prvňáčci poznávali Prahu

          • V pátek 15.3. byl pro naše prvňáčky velmi výjimečný. Jeli na výlet, to by samo o sobě nebylo nic zvláštního, ale jeli do hlavního města, do Prahy. Pro spoustu z nich to byl první výlet do tohoto města. Celý den byl tak pro všechny jedno velké dobrodružství.

            Cestu jsme zahájili brzkým vstáváním a vlakem jeli do Chebu. Zde jsme přestoupili na autobus a jízda pokračovala. V Praze nás přivítalo velmi pěkné a teplé počasí. Svezli jsme se metrem, kde jsme dvakrát přestupovali, v metru jsme zjistili, že je dobré se za jízdy držet. Jeli jsme po eskalátorech (když jsme se učili písmenko E, tak jsme si o eskalátorech povídali, mohli jsme proto si jízdu naplno vyzkoušet). U Karlova mostu na nás čekal pan Nebeský, který nás vtáhl do povídání o Karlově mostě takovým způsobem, že jsme nechtěli, aby to skončilo. Viděli jsme, kde sídlí prezident ČR a vláda, na Karlově mostě jsme si mohli přát tajné přání. Naše cesta skončila na Kampě, kde prvňáčci ukázali, že už umí číst a plnili úkoly, které museli přečíst. Obdivovali jsme lodě, které jsme na Vltavě viděli a někteří vyslovili přání se na lodi svézt. Tak třeba příště?

            Na konci skvělého výletu jsme dostali řízek a hranolky a poobědvali jsme v trávě. Cestu zpět jsme jeli autobusem s obrazovkou, to bylo radosti. 

            Prvňáčci ukázali, že se v hlavním městě neztratí a věřím, že se jim nabyté informace budou hodit v dalším učení.

            Už se těšíme na další výlet.

            Více foto Prvňáčci poznávali Prahu.

        • Jaro dorazilo do 3. A
          • Jaro dorazilo do 3. A

          • 13. března přišlo do 3. A jaro.

            Děti pracovaly ve skupinách, ve kterých si rozdělily role. Byl tam kapitán, kreslíř, čtenář.

            Každá skupina si vylosovala obálku s rozstřihaným textem k dané jarní květině. Pracovaly společně. Výsledky prezentoval kapitán, který následně vybral ze skupiny zahradníka, který jejich rostlinu přesadil do truhlíku.

            Hodina byla povedená a i děti pracovaly se zaujetím.

        • Okresní finále v basketbalu děvčat
          • Okresní finále v basketbalu děvčat

          • Ve čtvrtek dne 14.3.2024 se konalo v tělocvičně gymnázia v Aši okresní finále děvčat v basketbale.

            Do finálového turnaje postoupily čtyři vítězná družstva z okrskových kol.

            Naše děvčata po velkém boji obsadila 3. místo. Na postup do krajského finále jim chyběl pouze malý krůček.

            Na výborném výsledku se podílely vedle kapitánky Šneberkové Marie, Laura Atanasovová, Daniela Benedeková, Adéla Šlechtová, Simona Rezanková, Julie Nguyen, Bára Kmeťová, Samanta Cihiová a Monika Jetelová.

            Všem děvčatům děkujeme za předvedené výkony a perfektní reprezentaci naší školy.