• Recitační soutěž
          • Recitační soutěž

          •  

            Ve čtvrtek 23. 2. 2023 se na naší škole konalo školní kolo recitační soutěže. Z prvního stupně se přihlásilo 21 recitátorů, z druhého stupně pouze 3.

            Nervozita byla znát na každém účastníkovi, ale nenechali se ovládnout trémou a básničky, nebo texty odrecitovali, jak nejlépe dovedli. Porota měla těžké rozhodování, protože v každé kategorii byla jen 3 místa na umístění.

            Výsledky: 

            0. kategorie (1. ročník)                                                 

            1. místo Helena Paprsková                                               

            2. místo Anna Hrdličková                                               

            3. místo Veronika Krobová   

             

            1. kategorie (2. +3. ročník)

            1. místo Johana Jelínková

            2. místo Daniyil Filoniuk

            3. místo Nikita Magdaléna Sajková                               

             

            2. kategorie (4. + 5. ročník)                                        

            1. místo Cynthia Plossová                                            

            2. místo Adéla Maříková                                               

            3. místo Michael Zavadil

             

            4. kategorie (8. + 9. ročník)

            1. Emma Ďurinová

            bez umístění Daniel Šiška, Stanislav Pilař

        • "Lyžák"
          • "Lyžák"

          • To bylo slovo, které se v polovině února skloňovalo mezi žáky 7. a 9. ročníků. Od 15. - 21.2. 2023 se uskutečnil lyžařský výcvik. Pod vedením pedagogů R. Přibyla a M. Glave Flaškové se žáci zdokonalovali ve sjezdovém lyžování. Počasí bylo objednané, dokonce i přes oblevu mohli lyžaři ukázat své dovednosti. Pět dní uteklo jako voda, výcvik se vydařil, k žádnému zranění nedošlo a všichni si to moc užili.

            Děkujeme za parádní úpravu sjezdovky.

        • Masopust v družině
          • Masopust v družině

          • Masopust se přehoupl i do školní družiny. Děti z obou oddělení si společně zasoutěžily, zazpívaly a zatancovaly. Po takové veselé zábavě bylo nutné se posilnit malým občerstvením.

        • Masopust
          • Masopust

          • V pondělí 22. února jsme si užili na 1. stupni masopustní veselí. V hodinách českého jazyka jsme si povídali o masopustním období od Tří králů až po Velikonoce, vysvětlili význam masopustu a připomněli tradice, které jsou s ním spojené. Žáci i některé paní učitelky se převlékli do různých maškar či kostýmů. Po svačině následoval průvod školou, který byl zakončen v tělocvičně. Tam se jednotlivé masky představily na módní přehlídce, zatančily si  a zasoutěžily. Při pracovních činnostech a výtvarné výchově pak ještě žáci vyráběli nebo malovali karnevalové masky.

            Dopoledne nám všem rychle uteklo a myslím, že si ho všichni náramně užili.

            Velké poděkování patří paní učitelce I. Živčákové a paní vychovatelce Lence Pelákové za krásnou výzdobu tělocvičny.

            Foto zde Masopust.

        • Volby do školské rady
          • Volby do školské rady

          • Vážení rodiče, v současné době probíhají na naší škole volby do školské rady. Na Edupage je anketa, ve které máte možnost hlasovat, zda byste rádi pracovali ve školské radě či nikoliv. Co školská rada je a co je její nápní, si můžete přečíst zde

            Děkujeme.

        • Laser game v režii 5. A
          • Laser game v režii 5. A

          • Ve čtvrtek 2. února byl pro 5. A velký den. Den před pololetními prázdninami se vydala téměř celá třída do Sokolova na Laser game. Termín i akci už si domluvili dávno před Vánoci. Než se však vydali na cestu, čekala je spousta práce. Nejdříve si našli webové stránky Laser game, aby se podívali, co to vlastně je, jak to tam vypadá. Následně si našli, kolik stojí jedna hra a jak dlouho trvá. 14 dní před akcí si žáci vyhledávali, jak by se do Sokolova mohli dopravit, v kolik hodin je odjezd, příjezd, zda je cesta s přestupem, kolik korun stojí jedna jízda. Zde se nám uplatnila znalost z hodin informatiky, kdy jsme se učili modelovat situace. Pak začalo počítání, kolik peněz si musí připravit celkem. V den D jsme se sešli na nádraží, všichni nadšení. Věděli jsme, že musíme dvakrát přestupovat, jednou na hlavním nádraží a jednou v Chebu. Vše jsme zvládli na 1*. V Sokolově nás nejdříve překvapilo, že tam nebyl žádný sníh. Ihned jsme uplatnili znalosti z přírodovědy a vlastivědy, kdy jsme si našli, že Sokolov se nachází v nižší nadmořské výšce. Podle mapy jsme našli trasu a vydali se na cestu od nádraží. Když jsme dorazili na místo, převlékli jsme se a rozdělili do týmů. A přišla na řadu taktika: koho poslat proti komu. Také jsme si mohli vybrat hudbu, zde jsme uplatnili schopnost domluvit se. Po hře v nás trochu bublaly emoce, ale naštěstí jsme je ovládli. Po skončení jsme se vydali na cestu zpět. Věděli jsme, že vlak nám jede ve 13:09, ale jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že má 70 minut zpoždění. I v tomto případě jsme zachovali chladnou hlavu a řešili vzniklou situaci. Zavolali jsme rodičům, sdělili, že přijedeme déle a začali jsme si vymýšlet různé aktivity, aby nám uteklo čekání, které nám zpříjemnil stánek s kebabem.

            Tento den jsme si užili maximálně.

        • Hurá, sníh!
          • Hurá, sníh!

          • Konečně jsme se dočkali a napadl sníh. Je tu správná zima. A k ní patří stavění sněhuláků a také tvoření andělů ve sněhu. A na závěr se rozpoutala pořádná koulovačka.

        • Zima nás nezebe
          • Zima nás nezebe

          • V měsíci lednu proběhl v naší školní družině projekt „Zima nás nezebe“. Ten byl rozdělen do více částí. Nejprve si děti namalovaly představu o zimní krajině v různých částech světa. Povídali jsme si o přírodě a životě zvířat v chladných oblastech.  V další části jsme si společně vytvořili model zamrzlé krajiny. Aby byla zima zimou, vypravili jsme se do okolí školy, kde jsme si za pomoci přírodních materiálů a sněhu postavili několik sněhuláků a iglú. Na závěr si děti užily zimních radovánek.

        • Povánoční tělomrsk
          • Povánoční tělomrsk

          •  

            Povánoční ,,tělomrsk“ patřil na 1. stupni vždy mezi velmi zdařilé sportovní akce. Okolnosti posledních dvou let nám nedovolily toto sportovní dovádění uspořádat, proto se učitelky 1. stupně rozhodly v letošním roce tělomrsk „oprášit“ a zařadit do svého plánu .

            10. ledna se sešlo po vyučování v tělocvičně 52 žáků 1. až 5. ročníku. Každý si chtěl protáhnout tělo po vánočním odpočinku. Na pěti stanovištích žáci probíhali postavenými díly švédské bedny, cvičili na lavičkách, žebřinách, přeskakovali krátké švihadlo nebo probíhali slalom. Po čtyřech minutách následovalo krátké cvičení při hudbě, a pak další výměna stanoviště. Za splnění úkolů dostal každý žák razítko a pamětní list.

            Akce se dětem velmi líbila, každý cvičil z plných sil a určitě se i trochu „zapotil

            Fotky zde Povánoční tělomrsk.

        • Vánoční dílny ve vánočním dopoledni
          • Vánoční dílny ve vánočním dopoledni

          • Poslední školní den před vánočními prázdninami připravili učitelé na 2. stupni pro své žáky vánoční vyrábění. To byla ovšem jen jedna aktivita. Na začátku dne se všichni žáci a všichni pedagogové sešli u vánočního stromu, aby si společně zazpívali.

            1. stupeň pod vedením paní učitelky Živčákové a 2. stupeň připravila paní učitelka Schwalbová. O hudební doprovod se nezasloužily jen zmiňované paní učitelky, ale i některé žákyně a někteří žáci.

            Zazněly hity jako Vánoce, Vánoce přicházejí a Rolničky a známé koledy, ale i méně známé vánoční písně. 9.A zazpívala německou adventní píseň a 8.B předvedla vánoční hru. Pak se 1. stupeň odebral do auly na pohádku Vánoční hvězda a žáci 2. stupně se pustili do vyrábění ve vánočních dílnách. Na výběr bylo 10 různých výrobků v deseti dílnách – vitráž z vaječných skořápek, vánoční dekorace z přírodních materiálů, papírové ozdoby, svítící hvězdy, sněhové vločky malované na hedvábí, andělé…

            Jednotlivé dílny a jejich finální výrobky byly nabízeny v předcházejícím týdnu. Na EduPage, našem školním informačním systému se ve čtvrtek v 16 hodin odpoledne otevřely tabulky, kam se mohli zájemci o jednotlivé dílny zapisovat. Hotová burza!

            Po práci v dílnách se i 2. stupeň dočkal filmového představení, a nechyběl ani popcorn! Ještě před tím měly všechny třídy třídnickou doslova hodinu.

            Bylo to báječné dopoledne. Buď všichni naši žáci měli vánoční náladu, nebo chodí na Okružku andělé.

            Více ve Vánoční dílny.

        • Vánoční kapr
          • Vánoční kapr

          • V předvánoční době jsme ve školní družině opět vyhlásili soutěž o nejpovedenějšího vánočního kapra, kterého měly děti za úkol vyrobit či namalovat. Díla tvořily ve školní družině, nebo doma za pomoci rodičů. K tvorbě mohly opět použít libovolné materiály a techniku. Vyhlášení soutěže a ohodnocení jejich autorů proběhlo při vánoční besídce. Nejlepší autoři byli odměněni diplomem a drobným dárkem. Ostatní si také za svá díla a snahu odnesli malou pozornost.

        • Soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu
          • Soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu

          • Každoročně v době adventu vyhlašujeme soutěž „O nejhezčí vánoční ozdobu“ pro žáky 1. stupně. Žáci doma vyrábí různé ozdoby, kterými po ukončení soutěže nazdobí školní vánoční stromeček. V letošním roce děti přinesly 52 ozdob. Nejhezčí ozdobu vybírají žáci jednotlivých tříd tajným hlasováním.

            Na 1. – 2. místě s počtem bodů 22 byly ozdoby, které vyrobily Klára Sojková z 1. A a Mia Kroftová ze 3. B.

            3. místo obsadil se 13 hlasy Daniel Dlouhý z 1. A.

            Na 4.  – 5. místě s počtem 7 hlasů se umístili Aleš Gábor z 1. A a Eliška Argalášová z 5. B.

            Všem výrobcům ozdob děkujeme.

        • Ježíškova překážková dráha
          • Ježíškova překážková dráha

          • V úterý 13. prosince odpoledne se „hýbala“ tělocvična. Konala se zde Ježíškova překážková dráha. Žáci prvního stupně měli možnost se přihlásit a vyzkoušet si, za jakou dobou zvládnou překonat překážkovou dráhu, kterou pravděpodobně připravil Ježíšek, kdo ví. Téměř 30 žáků proběhlo dráhu nanečisto, a poté už se šlo na ostro. Za vydatného fandění soupeřů se vydávali na dráhu postupně. Chuť soutěžit a vyhrát byla znát na každém z nich. Děkujeme všem žákům, kteří se této akce zúčastnili za jejich nadšení a také děkujeme Ježíškovi Nikole Fischerové za přípravu dráhy.

             

        • Vánoce v Podkrušnohoří
          • Vánoce v Podkrušnohoří

          • Vánoce v Krušnohoří mají v historii velikou tradici, se kterou si seznámili žáci pátých tříd na hradu v Lokti. Tam se vypravili 6. prosince. Průvodce žákům nejprve vyprávěl o historii hradu, pak se žáci seznámili se zvyky, které se dříve během Vánoc dodržovaly a výklad doplňovali o své zkušenosti. Žáci si prohlédli výstavu andělů a  ozdobili perníček. Ve druhé části dopoledne si prošli hrad. Nejvíce zaujala expozice útrpného práva.

            Adventní čas si všichni dobře užili.

            Více foto: Vánoce v Podkrušnohoří.

        • Snídaňový klub
          • Snídaňový klub

          • Naše škola se zapojila do další dotační výzvy se složitým názvem Implementace Reforma 3.2.2. To kdybyste si to třeba chtěli vyhledat. Zjednodušeně se projekt jmenuje Šance pro všechny. Je z Národního plánu obnovy, který si klade za cíl poskytnout všem žákům stejné podmínky ve vzdělávání. Národní plán obnovy už druhým rokem financuje doučování. Z Národního plánu obnovy dostaly školy finance na zakoupení ICT pomůcek.

            Jedním z projektů Šance pro všechny je snídaňový klub, který jsme otevřeli teď v prosinci. Každá třída si společně připraví snídani a společně pak všichni i posnídají. Kromě zlepšení komunikace v třídním kolektivu cílí snídaňový klub na zdravou stravu a správné zahájení nového dne.

            První společnou snídaní 8.A byla tvarohová pomazánka s jarní cibulkou na máslovém toustu, pak ještě jahodová marmeláda a černý čaj s citronem.

            Na přípravě snídaně jsme se podíleli stejnou měrou. Někdo opékal tousty, děvčata připravovala pomazánku, kluci prostírali a vařili čaj a další děvčata krájela zeleninu. A pak jsme si sedli kolem jednoho velikého stolu a povídali jsme o té naší první společné snídani. Bylo to skvělé a moc se těšíme na další. A nejlepší bylo, že zdravá pomazánka z tvarohu chutnala všem!

        • Mikuláš na Okružce
          • Mikuláš na Okružce

          • Toto pondělí 5. 12. byla od rána ve škole zvláštní atmosféra. Byl cítit pekelný smrad. Žáci byli od první hodiny jako na trní. Cože? Násobilka? Kdepak, víc pracovaly uši, které se snažily zachytit řinčení řetězů. Najednou to přišlo, po celé škole se rozezněl hukot, řetězy, bouchání a řev. Čerti přišli, ale snad mají s sebou i hodného Mikuláše a anděly!

            Takhle nějak to probíhalo v hlavách žáků prvního (a dost možná i druhého) stupně.

            Žáci devátých ročníků nepřerušili tradici a v tento den se převlékli za Mikuláše, anděly a čerty. 9. B obešla školky, 9. A první stupeň. Ve třídách zavládlo ticho, ta největší zlobidla si vzali čerti před třídu! Nakonec vše dobře dopadlo, nikoho si čerti neodnesli a žáci dostali odměnu. 

            Děkujeme žákům devátých ročníků, že pokračují v tradici a určitě sami zjistili, že naplánování akce a její realizace není jednoduchá.

            Takže, milí osmáci, za rok! 

        • Čert v družině
          • Čert v družině

          • V družině se dnes odpoledne objevil malý popletený čert. Kde se vzal, nikdo neví. Ale aby mu nebylo smutno, tak mu děti zarecitovaly básničku a zazpívaly písničku. Na oplátku dostaly malou sladkost.

        • Ježíškova dílna
          • Ježíškova dílna

          • Dne 2. 12. 2022 se vypravila 2. A do Chebu do "Ježíškovy dílny", ve které si děti ozdobily svícen na čajovou svíčku ubrouskovou metodou, tzv. decoupage. Po vyrábění jsme se šli podívat na chebský vánoční strom. Nálada byla sváteční, děti si to velmi užily. Už teď se těšíme na "Velikonoční dílnu" ⛄🌲🎁

        • Plavecké závody
          • Plavecké závody

          • V pondělí 28. listopadu se vybraní žáci obou pátých tříd zúčastnili okrskového kola v plavání. Šestičlenná družstva chlapců a dívek soutěžila podle pravidel plavání ve štafetách, v polohovém závodě, své síly poměřili i jednotlivci. Akci pořádal Městský dům dětí a mládeže Sluníčko. Naši plavci vybojovali krásné třetí místo.

            Poděkování patří nejen plavcům, ale i bývalému kolegovi panu Mgr. Karlu Slámovi, který se akce ujal a závody spolu se Sluníčkem perfektně připravil.