• T-mobile běh
          • T-mobile běh

          • Dne 22.6.2022 pořádala naše škola T-Mobile Olympijský běh, který proběhl napříč celou Českou republikou.

            Z naší školy běželo 80 žáků!!! Závod se uskutečnil na našem školním hřišti, za krásného počasí.

            První stupeň musel zdolat trasu dlouhou 500 metrů, druhý stupeň celý kilometr!

            Na první stupni se umístili mezi nejrychlejšími:

            Děvčata:

            1. místo Valešková Kristýna  5.A           v čase 1:45 min
            2. místo Motyčková Nela       5.A                       1:48 min
            3. místo Elizeusová Vanessa  5.A                       1:54 min

            Chlapci:

            1. místo Berger Denis             5.B           v čase   1:44 min
            2. místo Jančok Dominik         5.A                        1:45 min
            3. místo Bartoš Patrik              5.B                        1:52 min

            Na druhém stupni byli nejrychlejší:

            Děvčata:

            1. místo Šlechtová Adéla         7.A         v čase     4:18 min
            2. místo Ďurinová Ema            7.B                        4:25 min
            3. místo Belicová Tereza          7.B                        4.34 min

             

            Chlapci:       

            1. místo Demeter Ladislav      8.B          v čase   3:33 min
            2. místo Surdu Roman            8.B                        3:36 min
            3. místo Demeter Kevin          7.B                        3:41 min

            Nutno podotknout, že všichni soutěžící si oproti loňskému roku zaběhnuté časy polepšili. Každý sportovec obdržel medaili, diplom a něco na zub. Vítězové potom hezké ceny.

            Děkuji Všem divákům za skvělou atmosféru a fandění, sportovcům za jejich snahu a výkony a Idě Chamrádové, Kubovi, Karolíně a Lucii z 9.A za perfektní spolupráci.

            Sportu zdar   

            Přibyl Roman                                        

            Foto: T-mobile běh.

        • Den dětí
          • Den dětí

          • Dárek ke Dni dětí

            Protože Mezinárodní den dětí připadl na všední školní den, rozhodli jsme se u nás na Okružní zaměnit tradiční vyučování na den plný her. Už je u nás zvykem, že naši deváťáci pečují o své malé spolužáky. Pomáhají jim v šatnách, odvádějí je do jejich tříd, protože se ti nováčci nedokážou úplně orientovat v té velké škole. Připravují oblíbenou a trošku očekávanou, ale respektovanou mikulášskou nadílku.

            A tak  si zase spolu s panem učitelem Přibylem a jeho výbornou a výkonnou asistentkou Idou Chamrádovou připravili dopolední program plný her, když byl ten Den dětí. Žáky 1. stupně čekalo dvanáct disciplín - skákání v pytlích, házení na cíl, ať už to byly kroužky, nebo plechovky, běh trojic se svázanýma nohama a stříhání bonbonů poslepu… a další. Vypustili jsme děti na naše velikánské hřiště a jen jsme zírali, jak se deváťáci svých rolí ujali. Jak dětem pomáhali, a ti malí, jak disciplinovaně v řadě stáli a čekali, až se na ně dostane. Byl to krásný den. Některé děti stihly i dvě kola. Ale my jsme nesoutěžili. Každý si odnesl placku s motivem Krásný den dětí, kterou finančně podpořilo, zkrátka zaplatilo SRPZŠ Okružní Aš. Za  úspěšný Den dětí musíme poděkovat i Městskému domu dětí a mládeže v Aši, který nám poskytl své vybavení. Už  jsme jejich dobré vůle využili v projektu Přibližme se Ukrajině, a za to jim děkujeme a máme je rádi!

            Foto: Den dětí.

        • 3D tisk ve výuce
          • 3D tisk ve výuce

          • 26. května se žáci 4. A seznamovali s 3D tiskem v projektu ve výuce Šablony III, odborník z praxe. Paní Kamila Kocourová, DiS, která pracuje v Bad Elster v zubní laboratoři Kleinheinz-Dental žákům přiblížila, jak taková 3D tiskárna funguje, jak je důležité pracovat pečlivě. Žáci uplatnili své znalosti z geometrie. Překvapením pro ně bylo, že samotný tisk trvá déle než tisk na klasické tiskárně. Na závěr si sami vyzkoušeli modelovat přívěsek na klíče se svým jménem. Všechny modelování bavilo. Za dva týdny nato jsme se vydali do nedalekých Hranic do firmy Heinz Glas Decor, kde si žáci prohlédli jiný typ tiskárny, dozvěděli se, že se 3D tisk uplatňuje nejen pro tisk jmenovek, ale i ve firmách např. pro tisk různých komponentů. V předmětu informatika se učí základy programování, zde viděli praxi, kdy naprogramovaní roboti částečně nahrazují lidskou sílu. Na závěr dostali jako pozornost sladkou odměnu a balónek.

        • Umím pomoci?
          • Umím pomoci?

          •  

            Ve spolupráci s městskou policií a panem Cibulkou, členem městské policie na pozici prevence kriminality, se podařilo na naší škole uskutečnit velmi zajímavý projekt.

            Nechali jsme se inspirovat příběhy dětí, které úplně samy dokázaly správně poskytnout pomoc. Řekli jsme si tedy, náš školní preventivní tým a pan Cibulka z Městské policie v Aši, že našim žákům z 2. stupně připravíme 7 krizových situací – vandalismus, neznámý pes, který vypadá hodně nebezpečně, dezorientovaný senior, zraněný cyklista, požár, pohozená injekční stříkačka a na závěr neznámého člověka, který chce, aby šly děti s ním, a uvidíme. Na našich dětech bylo vymyslet, jak se v tu chvíli zachovají, aby pomohly, a hlavně sebe neohrozily.

            Vybrali jsme asi 2 km dlouhou trasu kolem zahrádek za naší školou a tam jsme umístili problémy, které měly skupinky řešit. Někde figurovali živí amatérští herci, u požáru a vzteklého psa jsme si pomohli obrazem. Na třech zastaveních byl k dispozici mobilní telefon, aby se dala přivolat pomoc, když znáte správné telefonní číslo. Ale to už znají všichni. Celou trasu hlídali naši deváťáci a pilně zapisovali, jak se účastníci krizové situace chovali a zda v nich uměli použít teoretické znalosti nabyté ve školních lavicích. Na závěr čekal vtipný kvíz.

            Jako bonus nám příslušníci Městské policie v Aši předvedli, jak se odchytávají toulaví psi, díky Českému červenému kříži si žáci vyzkoušeli i průpravu v podání první pomoci včetně umělého dýchání a masáže srdce.

            Projekt se vydařil, a to díky precizní přípravě  a skvělé spolupráci našich pedagogů, zejména metodičce prevence, Mgr. Janě Balko a našemu školnímu „sporťákovi“ Mgr. Romanu Přibylovi s panem Cibulkou, který dokázal pro dobrou věc nadchnout své další dva kolegy, pět asistentů prevence kriminality, pracovníky Teens programu a pracovnice Všichni jsme sousedé.

            Odměnou všem pak bylo nepředstírané zaujetí žáků a jejich velký potlesk všem organizátorům akce. A veliký dík pak patří i našim žákům za jejich nasazení, plnění úkolů a chování během celé akce!

             

             

                                                                       Za vedení školy Mgr. Jaromíra Rusiniková

            Fotografie zde: Umím pomoci?.