• UKLIĎME ČESKO 2024
          • UKLIĎME ČESKO 2024

          • V rámci akce Ukliďme Česko 2024 se naše některé paní učitelky a žáci rozhodli zúčastnit a uklidit okolí školy. 

            Účastnili se paní učitelka Fafelová + synové Ferda a Fanda a kamarád Matěj, paní učitelka Drofová, pan učitel Kostroun a za žáky Kristýna Vítková z 5..A,Míno Nguyen a Daník Filoniuk ze 4.A a Mia Kroftová ze 4.B. 

            Krásné slunečné dopoledne bylo využito k nasbírání asi 10 velkých pytlů odpadků, dokonce i pneumatiky se našly.

            Všichni účastníci si zasloužili kromě dobrého pocitu z odvedené práce i malou odměnu v podobě občerstvení.

            Všem zúčastněným mockrát děkujeme, že jim není jedno, jak vypadá jejich okolí, a jsou ochotní s tím i něco udělat!

        • Úspěch na Filmovém festivalu v Aši a Selbu
          • Úspěch na Filmovém festivalu v Aši a Selbu

          • Velký úspěch zaznamenaly výkresy našich žáků na Příhraničním filmovém festivalu v Aši a Selbu. V sobotu 6. dubna byli žáci oceněni za umělecké ztvárnění minulého ročníku festivalu na téma "Přátelství ve filmu". Daniel Petr z 5.A navíc zaujal svým dílem natolik, že i pan prezident ČR Petr Pavel k němu napsal přátelský komentář, mimo něho věnovali pár slov tomuto výtvarnému dílku i bavorský ministr Markus Söder a Melanie Hummel spolu se starosty našeho souměstí Aš - Selb panem Ulrichem Pötzschem a místostarostou Aše panem Pavlem Matalou. Ocenění si převzala i Kristýnka Vítková, výkresy vystavovali i Karolina Köcher a Patrik Gašpar. Jednou z nejhodnotnějších cen je volný vstup pro 4 osoby na letní slavnosti našeho města a zmrzlinovou hostinu pro celou třídu. Všem zúčastněným gratulujeme a těšíme se na další výtvarné ztvárnění aktuálního festivalu, který probíhá právě teď v našem městě a v Selbu. 

        • Florbal
          • Florbal

          • Ve středu 3.4. 2024 se zúčastnili naši reprezentanti z 5. tříd Okrskového kola ve florbale. Turnaj se konal v tělocvičně na Kelleru za účasti všech ašských základních škol, ZŠ Hranice a ZŠ Hazlov.

            Naši žáci se umístili na pěkném 4. místě.

            Naši školu reprezentovali: Hess Daniel, Nguyen Adam, Tran Bao Maruška, Pavlišová Eliška, Sojka Jiří, Vlach Jakub, Viczmandi Tomáš, Rohan Jakub, Beňák Václav a Vítková Kristýna.  

            Děkuji všem žákům za perfektní přístup, předvedené výkony a chování během celého turnaje.

        • Velikonoční soutěžení v družině
          • Velikonoční soutěžení v družině

          • Jako každý rok, tak i letos si naše oddělení zpříjemnilo dny kolem Velikonoc, ale TENTOKRÁT TAK TROŠKU JINAK.

            Pojali jsme je sportovně. Děti se rozdělily do dvou družstev a změřily své síly v přenášení vajíček z ošatek do košíků, skákání v pytli a rychlostní soutěži - kolena, ramena, hlava, kostka. Počasí nám opravdu přálo, a tak jsme si to všichni užili.

        • Zajíčkova dílna
          • Zajíčkova dílna

          • Dnes 27. 3. 2024 se naši třeťáci vypravili do Chebu, kde je čekalo velikonoční vyrábění. Jezdí sem často a rádi. Tentokrát si ušily a ozdobily velikonoční zajíčky. Práce je moc bavila a těší se na další vyrábění.

            Zajíčkova dílna.

        • Recitační soutěž
          • Recitační soutěž

          • Školní kolo recitační soutěže proběhlo 11. března v aule školy. Šestadvacet recitátorů se utkalo v klání o postup do okrskového kola. Nejlepšími recitátory byli:

            Vojtěch Jánský, Rebeka Kondášová, Ela Šteflová z 1. tříd.

            Štěpán Mráz, Daniel Hamřík a Helena Paprsková z 2. tříd.

            Mia Kroftová, Johana Jelínková ze 4. třídy a František Beznoska z 5. třídy.

            Na 2. stupni se nejvýše umístila Eliška Argalášová, Samuel Rezanka a Pavla Laudátová z 6. tříd.

            Všem účastníkům soutěže gratulujeme.

            V okrskovém kole se Eliška Argalášová umístila ve své kategorii na 2. místě a postoupila do okresního kola, které se koná 11. 4. 2024 v Chebu. Budeme držet palce.

            Recitační soutěž.

        • Velikonoční odpoledne v knihovně
          • Velikonoční odpoledne v knihovně

          • Každoročně organizují naše učitelky pro žáky akce ve školní knihovně.

            Naposledy to bylo 26.března, kdy se sešli žáci 3.- 5. ročníku na "Velikonočním odpoledni v knihovně". Zábavné odpoledne s knihami a jarní tématikou, ale třeba i poznávání různých druhů vajec, které se nám během svátků objeví jako dekorace v ošatce, včetně závěrečného vědomostního kvízu o velikonočních zvyklostech. Velmi šikovná byla Dianka Hradecká, která byla nejmladší účastnicí této akce, nejúspěšnější mezi dívkami ze 4. tříd byla Lea Maderová, Kája Sutnerová, Claudie Fehérová a Nikita Sajková. 5. ročník reprezentovala Kristýnka Vítková a Adam Rezanka. Všichni účastníci byli odměněni velikonočními sladkostmi a zábavně si znovu přiblížili velikonoční tradice, které je od 28. března v době velikonočních prázdnin potkají. Krásné jarní svátky.

        • 5. A v Národním divadle
          • 5. A v Národním divadle

          • Pro žáky 5. A  prahnoucí po vysokém kulturním zážitku a nástrahách velkoměsta připravila učitelka Mgr. Glave Flašková společně s paní asistentkou J. Opičkovou, rodiči a sourozenci žáků během předvelikonočního víkendu výlet do hlavního města. Národní divadlo je pro Čechy skvost, proto byla volba jednoznačná. 

            S velikým předstihem jsme si na začátku školního roku zajistili rezervaci, dle výběru žáků vyhrála volbu činohra Kráska a zvíře od Františka Hrubína, s Davidem Prachařem a Denisou Barešovou v hlavních rolích. 

            Již samotná cesta do Prahy z Aše byla zážitkem, protože přímý spoj není a během několika přestupů a výluky začalo to pravé dobrodružství. Program jsme doplnili návštěvou Národního muzea, kde jsme obdivovali nově instalované sbírky, poznávali osobnosti české historie a pátrali po muzeu s interaktivním průvodcem. Největším překvapením v pantheonu muzea bylo setkání s panem hercem Davidem Prachařem, který se nám potom  zjevil za pár hodin v roli Zvířete v divadle. Byl překvapenější víc než my a rád se se skupinou žáků z Aše, kteří za ním přijeli do "národního" vyfotografoval. Dále na žáky v Praze čekaly nástrahy velkoměsta, na které tady v Aši nejsou zvyklí. Na Václaváku byla opravdu velká demonstrace, prodrat se aspoň na Vodičkovu ulici nebylo lehké. Občerstvit se, nemít kartu a nepamatovat si heslo se rovná být o svačině z domova. Cestování v přeplněné tramvaji a pak být sami v hlavním městě, v Praze, to bylo pár střípků z úžasného výletu, které si budou naši žáci, kteří nebyli v Praze poprvé, opravdu pamatovat. Opakování je matka moudrosti. Zážitky a cestování je nejvíc, moc nás to baví!

        • Prvňáčci poznávali Prahu
          • Prvňáčci poznávali Prahu

          • V pátek 15.3. byl pro naše prvňáčky velmi výjimečný. Jeli na výlet, to by samo o sobě nebylo nic zvláštního, ale jeli do hlavního města, do Prahy. Pro spoustu z nich to byl první výlet do tohoto města. Celý den byl tak pro všechny jedno velké dobrodružství.

            Cestu jsme zahájili brzkým vstáváním a vlakem jeli do Chebu. Zde jsme přestoupili na autobus a jízda pokračovala. V Praze nás přivítalo velmi pěkné a teplé počasí. Svezli jsme se metrem, kde jsme dvakrát přestupovali, v metru jsme zjistili, že je dobré se za jízdy držet. Jeli jsme po eskalátorech (když jsme se učili písmenko E, tak jsme si o eskalátorech povídali, mohli jsme proto si jízdu naplno vyzkoušet). U Karlova mostu na nás čekal pan Nebeský, který nás vtáhl do povídání o Karlově mostě takovým způsobem, že jsme nechtěli, aby to skončilo. Viděli jsme, kde sídlí prezident ČR a vláda, na Karlově mostě jsme si mohli přát tajné přání. Naše cesta skončila na Kampě, kde prvňáčci ukázali, že už umí číst a plnili úkoly, které museli přečíst. Obdivovali jsme lodě, které jsme na Vltavě viděli a někteří vyslovili přání se na lodi svézt. Tak třeba příště?

            Na konci skvělého výletu jsme dostali řízek a hranolky a poobědvali jsme v trávě. Cestu zpět jsme jeli autobusem s obrazovkou, to bylo radosti. 

            Prvňáčci ukázali, že se v hlavním městě neztratí a věřím, že se jim nabyté informace budou hodit v dalším učení.

            Už se těšíme na další výlet.

            Více foto Prvňáčci poznávali Prahu.

        • Jaro dorazilo do 3. A
          • Jaro dorazilo do 3. A

          • 13. března přišlo do 3. A jaro.

            Děti pracovaly ve skupinách, ve kterých si rozdělily role. Byl tam kapitán, kreslíř, čtenář.

            Každá skupina si vylosovala obálku s rozstřihaným textem k dané jarní květině. Pracovaly společně. Výsledky prezentoval kapitán, který následně vybral ze skupiny zahradníka, který jejich rostlinu přesadil do truhlíku.

            Hodina byla povedená a i děti pracovaly se zaujetím.

        • Okresní finále v basketbalu děvčat
          • Okresní finále v basketbalu děvčat

          • Ve čtvrtek dne 14.3.2024 se konalo v tělocvičně gymnázia v Aši okresní finále děvčat v basketbale.

            Do finálového turnaje postoupily čtyři vítězná družstva z okrskových kol.

            Naše děvčata po velkém boji obsadila 3. místo. Na postup do krajského finále jim chyběl pouze malý krůček.

            Na výborném výsledku se podílely vedle kapitánky Šneberkové Marie, Laura Atanasovová, Daniela Benedeková, Adéla Šlechtová, Simona Rezanková, Julie Nguyen, Bára Kmeťová, Samanta Cihiová a Monika Jetelová.

            Všem děvčatům děkujeme za předvedené výkony a perfektní reprezentaci naší školy.

        • Paměť národa
          • Paměť národa

          • Docela nadšeně přijali naši žáci z 9.B nabídku zapojit se do projektu Příběhy našich sousedů. Je to vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky 8. a 9. tříd. Jejich úkolem bylo zaznamenat příběh pamětníka, natočit jeho vzpomínky, digitalizovat fotografie a vytvořit reportáž. Náš tým ve složení Karolína Maříková, Julie Nguyen, Dominik Krob, Stanislav Pilař, Daniel Šiška a Jakub Tesař vyzpovídali hranického rodáka. Zvukovou nahrávku doplnili leteckými záběry kouzelné krajiny Ašského výběžku, které Dan Šiška a Jakub Tesař natáčeli pomocí dronu. Což byla z nouze ctnost, protože pan Bobula s videonahrávkou své osoby nesouhlasil. Komentář namluvila Monika Jetelová.

            Oba kluci si dali s krátkým filmem hodně práce, stříhali, skládali, aby v šesti minutách podali ucelený příběh jednoho zajímavého života.

            Ocenění patří samozřejmě celé skupině. Byli moc šikovní a neváhali obětovat volný čas, aby dotáhli do konce to, k čemu se zavázali.

            Přikládám hodnocení poroty, které je myslím velmi pěkné, a odkaz, na němž dílo najdete.

             

            Srozumitelně podaný příběh. Zajímavý výběr témat v reportáži (přiblížení k hranicím, emigrace rodičů i sestry, vandry jako útěk do svobody apod.). Zajímavě pojaté video – pamětník vypráví na pozadí působivých záběrů příhraniční krajiny. Pěkný nápad – možná nutná, ale fungující alternativa. Oceňuji fotografie z průběhu projektu – natáčení s dronem – dozvídáme se tak, že za záběry stojí sami žáci. To je obdivuhodné. Pěkně namluvené vstupy žáků. Video chronologické, srozumitelné. Žáci myslím dostatečně pochopili historický kontext a z vyprávění se hodně dozvěděli. Dost výrazně byl videem překročen časový limit (to není tak podstatné). Životopis je neúplný a jaksi odbytý. Je to škoda, materiálu poskytl pamětník dost. Pěkná editace fotografií. Výstupy jsou autentické. Celkově zajímavě a pěkně pojatá reportáž. 

             

            https://www.pribehynasichsousedu.cz/chebsko/chebsko-2023-2024/

        • Sportovní úspěch děvčat a chlapců v basketbale
          • Sportovní úspěch děvčat a chlapců v basketbale

          • V pátek 8.3. 2024 se v Hazlově konalo okrskové kolo v basketbalu dívek a chlapců. Své síly poměřili žáci 2. stupně základních škol. Naši hoši a děvčata hrají rádi basketbal, a tak výzvu s nadšením přijali.

            Za účasti 5 družstev / ZŠ Hlávkova, ZŠ Kamenná, ZŠ Hazlov, Gymnázium AŠ a ZŠ Okružní/ vybojovali naši reprezentanti po velkém boji 4. místo, když jim na druhou příčku chyběl jeden jediný bod. V soutěži dívek vybojovaly naše reprezentantky vynikající 1. místo, když v rozhodujícím zápase porazily ZŠ Hlávkova 16:2. Na výborném výsledku se podílely vedle kapitánky Šneberkové Marie, Laura Atanasovová, Daniela Benedeková, Adéla Šlechtová, Simona Rezanková, Julie Nguyen, Bára Kmeťová, Samanta Cihiová a Monika Jetelová. V mužstvu chlapců nás reprezentovali Patrik Nguyen, Belguudey Uuganbayar, Adrian Čikoš, Jarda Panec, Jiří Kutlák, Filip Chrástka, Samuel Hampl, Nicolas Drapák a Max Bauman. Všichni hráči a hráčky si zaslouží pochvalu za perfektní sportovní výkony, bojovnost, chování během celého turnaje a skvělou reprezentaci naší školy. Děvčata zaslouženě postoupila do okresního kola, které se bude hrát na Gymnáziu v Aši a kde určitě mají šanci dosáhnout na medaile.

            Sportu zdar.

             

        • Třeťáci v Chebu
          • Třeťáci v Chebu

          • 25.února 2024 uběhlo 390 let od zavraždění Albrechta V.E.Valdštejna v Chebu. Proto se žáci III.A vydali vlakem do Chebu, kde navštívili Chebské muzeum. V muzeu se děti dozvěděly o životě Valdštejna zajímavé informace. Viděly i jeho / vycpaného/ koně, který mu v bitvě zachránil život. Jmenoval se Amore Mio. Bylo to velmi zajímavé dopoledne.

            Foto: Třeťáci v Chebu.

        • Maškarní Madagaskar na Okružce
          • Maškarní Madagaskar na Okružce

          •  

            Jednou za 4 roky se únor prodlouží o jeden den. A tento únorový den navíc se na Okružce děly věci. 1. A se proměnila v ZOO. Od rána se ve třídě pohybovaly žirafy, zebry, opice, lvi, tygři, papoušci, tučňáci a sloni. Všechna zvířata byla lehce nervózní, protože čekala na své „zvířecí příbuzné“ z NEOnové školy. Žáci si již týden před akcí vylosovali, jaké zvíře budou představovat. Když NEOnka přišla, žáci se rozdělili do skupinek podle vylosovaného zvířete. Některým zvířatům šlo seznámení snadněji, některým hůře, ale to se přeci ve světě zvířat i lidí děje pořád. Okružka připravila hnízdečka na vyrábění zvířecích masek na obličej a žáci se mohli pustit do práce. Převlek totiž už měli připravený z domova. Masky si vyzdobil každý podle svého gusta a za dvě hodiny běhala po třídě hotová zvířecí stáda.

            Co by to bylo za exotiku, kdyby chybělo exotické ovoce? Jí se i očima, a tak naše skvělé asistentky Kačka a Kristýnka připravily v aule školy nádherné zákoutí plné tropického ovoce, ořechů a sušených plodů. Pak se chopily nože a všem zvířátkům nachystaly přímo hody. Ve skupinkách si zvířata pochutnala na kiwi, pomeranči, ananasu, červeném i žlutém melounu, hroznovém víně, avokádu, grepu, jahodách, banánech a jablku. Bylo jim i vysvětleno, jak se jednotlivé neznámé ovoce porcuje, aby si na něm mohli pochutnat i v budoucnu. Po vydatném a zdravém jídle přišly na řadu rytmy z džungle a začala diskotéka, to bylo radosti! Na závěr společného setkání jsme si zahráli židličkovanou. A kdo vyhrál? Všichni, protože spolupráce všech prvňáčků byla na jedničku s hvězdičkou.

            Fotot: Maškarní Madagaskar na Okružce.

        • OVOV Cheb 2024
          • OVOV Cheb 2024

          •  

            Okresní přebor OVOV v Chebu

            Dne 1.3.2024 se naši sportovci zúčastnili Okresního kola OVOV v Chebu. V soutěži družstev nás reprezentovali: Šlechtová Adéla, Benedeková Daniela, Barbora Kmeťová, Vanessa Elizeusová, Nguyen Duc Hieu, Uunganbayar Belguudei, Panec Jaroslav a Walchetseder Matyáš. V soutěži jednotlivců nastoupili Tereza Trkalová, Beńaková Simona, Lucie Halíková, Adéla Maříková, Karolína Koubová, Pavla Laudátová, Karolin Köcher, Agáta Čokinová, Tereza Hartlová, Denis Berky, Luboš Köcher, Matyáš Hampl a Daniel Zeman.

            V soutěži družstev jsme skončili na krásném 2. místě se ziskem 15.588 bodů a postoupili jsme přímo do krajského kola, které se bude konat v Ostrově nad Ohří. V soutěži jednotlivců v kategorii dívek 2009 Daniela Benedeková jasně vyhrála a na druhém místě se umístila Adéla Šlechtová.

            Další umístění našich závodníků ve svých kategoriích: Barbora Kmeťová 9. místo, Vanessa Elizeusová 13. místo, Tereza Trkalová 11. místo, Agáta Čokinová 18. místo, Karolin Köcher 21. místo, Adéla Maříková 24.místo, Tereza Hartlová 25. místo, Simona Beňaková 26. místo, Karolína Koubová 5. místo, Pavla Laudátová 7. místo, Lucie Halíková.

            Belguudei Uunganbayar 4.místo, Patrik Nguyen 5. místo, Matyáš Walchetseder 8. místo, Jarda Panec 25. místo, Luboš Köcher 16.místo, Daniel Zeman 6.místo, Matyáš Hampl 9.místo, Denis Berky 7.místo.

            Závodu se zúčastnilo celkem 125 sportovců. Našim reprezentantům musím poděkovat za výborné sportovní výsledky, slušné chování a vystupování. Postupujícímu družstvu přejeme hodně štěstí v krajském kole.

            Sportu zdar.                                      

            Foto: OVOV Cheb 2024.

        • Naše pečení v ŠD 1
          • Naše pečení v ŠD 1

          • Dne 27.2.2024 jsme místo vycházky zamířili do naší cvičné kuchyňky. Přáním všech dětí bylo upéct čokoládové muffiny. Každý si chtěl zkusit, jak se těsto míchá, dozvědět se, co se vše do těsta přidává a jak se plní papírové formičky.

            S nedočkavostí děti seděly před troubou a sledovaly, jak se muffiny krásně pečou. Po upečení jsme si sladkou dobrotu přinesli do naší družiny a po vychladnutí se do ní s chutí pustili. Spokojenost na tvářích dětí byla známkou toho, že se nám dnešní pečení povedlo. (G.D.)