• Věda před radnicí
          • Věda před radnicí

          • Koncem října žáci 9. tříd navštívili tradiční festival zábavné vědy v podání žáků a učitelů Gymnázia Cheb s názvem VĚDA PŘED RADNICÍ. Na desítkách stanovišť si žáci měli možnost osobně vyzkoušet a prohlédnout populárně naučné, vědecké expozice a atraktivní demonstrace. Žáky značně zaujala fakírova židle, kterou se rozhodli otestovat i ve skupinách, vyzkoušeli chromatografii na křídě, rozpoznání dřevin, dotek na jiskřivé kouli, zrcadlové efekty, spojené nádoby … Dobrá nálada a hezký průběh akce byly dílem všech zúčastněných žáků.

        • LARP aneb divadlo bez diváků!
          • LARP aneb divadlo bez diváků!

          • Dne 16. 11. 2022 jsme pro žáky druhého stupně připravili projektový den, který byl zaměřen na nám zcela novou aktivitu, a tou bylo hraní divadla bez diváků. Tato forma divadla je charakteristická tím, že herec zná pouze svou vlastní roli, kterou dostane v den hry. Jeho úkolem je se s rolí seznámit a co nejvíce se do ní vžít. Poté se začne hrát a je zcela na něm, jak s danou postavou naloží a jakým směrem se „divadlo“ bude ubírat.

            Pro LARP divadlo jsme se rozhodli, protože jsme chtěli svým žákům přiblížit historii Dne boje studentů za svobodu a demokracii, tedy 17. listopad, a také jsme chtěli naplňovat Minimální preventivní program naší školy. A vůbec – projektové dny rozvíjejí kompetence, napomáhají zlepšovat komunikaci, spolupráci a týmového ducha. Navíc si žáci vlastním prožitkem daleko víc zapamatují.

            Projekt se odehrával den před státním svátkem Den boje za svobodu a demokracii. Nemohl se tedy týkat ničeho jiného než tohoto významného dne, a stal se tak jeho připomínkou.

            Všichni žáci 2. stupně se ráno sešli v aule, kde byla vysvětlena „pravidla hry“. Následně se skupinky žáků odebraly s učitelem do svých tříd. Každý žák dostal vlastní roli, kterou si řádně nastudoval. Poté se začalo hrát.

            Herci je znám charakter postavy a jeho životní příběh. Krom toho se herec ještě dozví, které postavy zná nebo čí je přítel či nepřítel. Dále je pak psáno, jak se má v prvních minutách divadla zachovat. Víc nic. Na LARPu je tedy zajímavé to, že herci mají svým způsobem úplnou volnost a je jen na nich, jestli se s postavou ztotožní nebo ne. Jestli udělají, co je psáno. Právě proto není vždy jisté, jak celé divadlo dopadne. Neváhali jsme tuto formu využít, neboť bylo jen a jen na žácích, jak se s danou rolí popasují, jak budou kreativní a jak tu „hru“ zahrají.

            Žáci se proměnili ve studenty, StBáky a osobnosti listopadové demonstrace. Jestli se hra v demonstraci promění nebo ne, bylo jen a jen na nich. Rozhodnou se, že komunistický režim přetrvá, nebo totalita padne a budeme mít svobodu?

            Všechno dopadlo výborně. Při společném hodnocení si žáci sdělovali, jak těžké pro ně bylo vymýšlet vlastní věty, nechat prostor dalším hercům a reagovat na správný podnět. Musíme říct, že své role studovali pečlivě, chodili se vyptávat, jestli správně pochopili… Jestli bude před Vánocemi čas, určitě si dáme vánoční LARP.

            Díky finanční podpoře města Aš z jeho grantového systému jsme měli materiální dostatek a díky MěDDM Sluníčko, které opravdu nikdy nezklame, i stroj na výrobu buttonů.

            LARP tým A. Ulbrich, N. Švecová, K. Rusiniková a M. Kostroun a J. Rusiniková

        • Lampionový průvod
          • Lampionový průvod

          • Než nastal sváteční čas a čas ředitelského volna, uspořádal při příležitosti oslavy Dne boje studentů za svobodu a demokracii náš školní parlament v doprovodu dalších dobrovolníků lampionový průvod.

            Láďa Balšánek vytvořil překrásný plakát a Monika Jetelová ve spolupráci s Danielem Jeníčkem vymysleli pro děti křížovku, aby to nebyla jen tak nějaká couračka.

            Ve tři čtvrti na pět to vypadalo, že pošmourné počasí většinu dětí a rodičů odradilo od večerního průvodu, ale v pět hodin už nás bylo velmi mnoho. Společně jsme obešli zahrádky. Na cestu nám svítily lampiony. A lucerničky se svíčkami ukazovaly, kudy máme jít. Na trase děti čekalo deset stanovišť, na každém dostaly jednu otázku a odpovědi zapisovaly do křížovek. V tajence jim vyšlo slovní spojení dubový list, a ten když našli a přinesli do cíle, dostaly za něj sladkou odměnu, kterou zafinancovalo SRPZŠ.

            A když jsme se se všemi loučili, poděkoval nám hodně nahlas jeden tatínek, a to byla sladká odměna pro nás organizátory.

          • Věda je zábava - Ostrov

          • Věda je zábava byůa akce pro žáky 9.tříd, kde si zkusili pracovat v dílně a vyrobili si obojek-štítek a ve druhé dílně pracovali s roboty a učili se programovat. Zároveň nakoukli do prostor této školy.

        • Park historie - 150 let města Aše
          • Park historie - 150 let města Aše

          • I naše Základní a mateřská škola Okružní se zapojila do projektů, které oslavují 150 let od povýšení Aše na město. Žáci z druhého stupně se díky tomuto projektu dozvěděli zajímavosti o historii města, ve kterém žijí.  Protože se projekt potkal s komunálními volbami, rozhodli jsme se zjistit něco o bývalých starostech města. Při této cestě časem se mohli dozvědět, kdo se zasloužil o výstavbu jejich školy, jak se jejich škola měnila a co se v průběhu let odehrávalo v Aši během světové války i v poválečném období, kolik starostů se zapsalo do životů a kronik Ašanů. Co vše se změnilo a jak se vlastně na Ašsku žilo.

               Žáci během projektu výtvarně zpracovali fotografie naší školy tak, jak se na ní podepisoval čas. Děti měly možnost nahlédnout do historických fotografií a s údivem zjišťovat, kolik budov v Aši už neexistuje, dále poznávat místa, která se za ta léta změnila skoro k nepoznání, například novou výstavbou.

              Díky PC technologiím mohli žáci nahlédnout do starých kronik města Aše, zkusit si vyhledávat informace a také sledovat proměny našeho ašského znaku. To vše dle vlastní volby zpracovali do svých rozmanitých děl, která se jim velmi povedla.

              Naši společnou cestu časem jsme měli možnost vystavit na dvou místech v parku Historie, kde si ji všichni mohou prohlédnout. Také v naší škole máme výstavní místo prací, které díky projektu mohly děti vytvořit a ukázat spolužákům.

             

              Naše velké poděkování za velkou pomoc a podporu patří Knihovně a Muzeu města Aše. Zejména pak za poskytnutí fotografií historické Aše, fotografií starostů města Aše a za získání informací z kronik města Aš.

        • Halloweenské vyučování
          • Halloweenské vyučování

          • V pondělí 31. října se naše škola, hlavně na 1. stupni, proměnila na školu různých duchů a strašidel. Probíhalo totiž velmi oblíbené Halloweenské vyučování. Každá třída si připravila svůj program, např. strašidelné čtení či počítání. Někteří donesli i sladké pochutiny z jablek, na kterých si společně pochutnali.

        • Halloween v družině
          • Halloween v družině

          • Dne 31. října jsme využili halloweenské vyučování v naší škole, a i v družině jsme si udělali rej masek. Pobavili jsme se o Halloweenu ve světě a o našem dušičkovém svátku. Družinu jsme si vyzdobili motivy dýní, pavučin a strašidel. Hráli jsme hry na uvedené téma a zpívali písničky o dýních a strašidlech.

        • Drakiáda v družině
          • Drakiáda v družině

          • V týdnu od 10. do 14. října jsme vyhlásili v prvním oddělení školní družiny soutěž o model nejkrásnějšího nelétajícího draka. Děti měly za úkol vymyslet, jakého draka si vyrobí, aby uspěly ve vyhlášené soutěži. Na výrobu draků jsme použili barevný a krepový papír, provázky, pastelky, přírodniny a špejle. Všechna vytvořená díla byla velice povedená, a proto si všichni jejich tvůrci zasloužili velikou pochvalu. Autoři nejpovedenějších draků byli odměněni drobnými dárky. Draky jsme si vystavili v  naší družině.

        • Třeťáci v knihovně
          • Třeťáci v knihovně

          • V pátek sedmého října se žáci třetích tříd vydali na návštěvu Městské knihovny v Aši. Nejprve jim paní knihovnice krátce pověděla o historii budovy, ve které se knihovna nachází, ukázala jim starý trezor, jenž je ukryt v oddělení pro dospělé. Pak se děti odebraly do dětského oddělení, kde se seznámily s knihami, hrami a audio knihami, jež si mohou v knihovně zapůjčit. Následovala chvilka s knihou dle vlastního výběru. Velmi se dětem také líbila výstava pod názvem Ašské kostičky, která je nyní v dětském oddělení. Na závěr každý obdržel malý dáreček v rámci akce týden knihoven a zájemci si domů odnesli přihlášku do knihovny.

        • Lasergame
          • Lasergame

          • V úterý 4. října se vybraní žáci osmých tříd zúčastnili krajského kola lasergame v Karlových Varech. Celkem 180 minut proti sobě soupeřily dva týmy ze základní školy Hlávkové v Aši, z Hazlova a naší Okružky. Ačkoliv bylo zastoupení naší školy nejpočetnější a první tři kola vypadala velice nadějně; tým v zastoupení Karolíny Maříkové, Terky Šivákové, Standy Pilaře a Dominika Kroba dokonce hrál o postup, žádné z družstev Okružky se neprobojovalo do druhého kola.

                           Na to, že žádný z našich žáků, s výjimkou Péti Uhera, nikdy pistolí s laserovým paprskem terče neničil, je to úspěch veliký!

             Více ve fotoalbu Lasergame.

        • Přespolní běh v Aši
          • Přespolní běh v Aši

          • Ve středu 5.října se ve sportovním areálu na vrchu Háj v Aši konalo okrskové kolo žáků prvního stupně v přespolním běhu. Závodu se zúčastnilo 5 základních škol z Aše, Hazlova a Hranic.

            Vítězství a postup do okresního kola si nakonec vyběhalo družstvo ZŠ Hlávkova Aš. Všichni zúčastnění dostali čaj na zahřátí, diplom a malou cenu. Atmosféra byla fantastická hlavně díky nadšení závodníků a krásnému počasí.

            Celkové pořadí: 1. ZŠ Hlávkova Aš, 2. ZŠ Kamenná Aš, 3. ZŠ Hranice, 4. ZŠ Hazlov, 5. ZŠ   Okružní A3

            Nejlepší výkony:

            1.-3. třída                                                     4.-5.třída

            chlapci - Adam Bartošek(ZŠ Hlávkova)                   chlapci - Dominik Krátký(ZŠ Hlávkova)

            dívky - Amálie Popová (ZŠ Kamenná)                   dívky -  Šárka Soukupová(ZŠ Kamenná)

             

            Za pomoc s organizací si zaslouží velké poděkování žáci 9.B ZŠ Okružní Aš. Děkujeme také všem učitelům a doprovodu za skvělou spolupráci!

             

            Gratulujeme vítězům, čest poraženým a sportu ZDAR!

        • Den s třídním učitelem
          • Den s třídním učitelem

          • V září proběhl na naší škole Den s třídním učitelem. Tento den je oblíbenou tradicí jak mezi žáky, tak i mezi třídními učiteli. Naplánují si společnou aktivitu a celý den tráví spolu. Aktivity se liší, někdo jde na vycházku do přírody, jiný péct buřta (pokud počasí dovolí), také si smažili řízky. Všichni si Den s TU užili a těší se na příště.

            Foto: Den s třídním učitelem.

        • Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových
          • Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových

          • V pátek 23. září jsme u nás na Okružce uctili památku velikého českého sportovce, vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Proč právě Emila Zátopka?

            Protože právě letos by oslavil sté narozeniny. A protože Emil Zátopek dokázal to, co už nikdy žádný jiný běžec dlouhých tratí nedokázal! Získal na olympijských hrách v Helsinkách před sedmdesáti lety hned tři zlaté medaile. První v běhu na 5000 metrů, pak přidal druhou na trati dlouhé 10000 metrů, a nakonec vyhrál i disciplínu, která olympijské hry zakončuje, a to je maratón.

            Tehdy Emilu Zátopkovi tleskal celý svět.

            S běháním začal jako malý kluk a běhat nepřestal. Jeho silná vůle, která nesmí chybět a nechybí nikomu, kdo chce něco dokázat, ho vynesla až na Olymp. Emil Zátopek proslavil jméno naší malinké země. A když ho zná celý svět, měli by ho znát i naši žáci.

            Rovněž skvělou sportovkyní, kterou jsme si připomněli, byla i jeho manželka Dana Zátopková. Na té samé olympiádě získala zlato v hodu oštěpem. Svůj oštěp hodila nejdál. Více než 50 metrů.

            My jsme naše žáky nenutili běžet maratón, připravili jsme 4 trasy; od 500 metrů pro prvňáčky po 3000 metrů pro žáky druhého stupně. Místo oštěpu házeli kriketovým míčkem.

            Emil Zátopek si pro svůj „upracovaný“ styl běhu vysloužil přezdívku Česká lokomotiva. A někteří naši žáci při svém sportovním výkonu dost upracovaně působili a lokomotivu svým funěním věrně napodobovali. Vytrvalostní běh není legrace!

            Ale teď vážně! Byli jsme svědky výborných výsledků v obou disciplínách. Letošní šetrné babí léto nám poslalo krásně vymalovaný den. Měli jsme z našich žáků velkou radost, protože se chovali báječně po celý den.

            Bylo to vidět i v pondělí při vyhlašování vítězů. Spontánní potlesk všech zúčastněných odměnil každého medailového závodníka.

            Děkujeme městu Aš, které sportovně-vědomostní oslavu našich velkých sportovců finančně zaštítilo!

            Více foto Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových.

        • Návštěva policie ČR
          • Návštěva policie ČR

          • Ve středu 7. září byla 5. B na policii. Nic ale neprovedli.  Za vzorné plnění úkolů preventivního programu  Zebra se za Tebe nerozhlédne v minulém školním roce, měli slíbenou prohlídku místního oddělení PČR. Žáci se seznámili s prací a vybavením policie, prohlédli si vyšetřovací místnost, vyzkoušeli  tester na alkohol, někteří  dobrovolníci si nechali nasadit pouta.  Co bylo však jejich největším zážitkem, můžete spatřit na přiložených fotografiích. H.D.

        • Ekostatek
          • Ekostatek

          • Ve čtvrtek 8. září navštívili žáci čtvrtých tříd ekostatek u Chebu. Povídali jsme si o včeličkách, dozvěděli jsme se plno zajímavých informací. Když se umoudřilo počasí, dostali jsme ochranné obleky a vyrazili přímo ke včeličkám. Včelí královnu jsme nenašli, za to jsme viděli, jak se včelky krmí a jak se z pláství získává med.

            Ke konci výborného programu jsme se prošli po areálu, kde jsme viděli spoustu domácích zvířat včetně prasnic s malými prasátky.