• Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových
          • Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových

          • V pátek 23. září jsme u nás na Okružce uctili památku velikého českého sportovce, vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Proč právě Emila Zátopka?

            Protože právě letos by oslavil sté narozeniny. A protože Emil Zátopek dokázal to, co už nikdy žádný jiný běžec dlouhých tratí nedokázal! Získal na olympijských hrách v Helsinkách před sedmdesáti lety hned tři zlaté medaile. První v běhu na 5000 metrů, pak přidal druhou na trati dlouhé 10000 metrů, a nakonec vyhrál i disciplínu, která olympijské hry zakončuje, a to je maratón.

            Tehdy Emilu Zátopkovi tleskal celý svět.

            S běháním začal jako malý kluk a běhat nepřestal. Jeho silná vůle, která nesmí chybět a nechybí nikomu, kdo chce něco dokázat, ho vynesla až na Olymp. Emil Zátopek proslavil jméno naší malinké země. A když ho zná celý svět, měli by ho znát i naši žáci.

            Rovněž skvělou sportovkyní, kterou jsme si připomněli, byla i jeho manželka Dana Zátopková. Na té samé olympiádě získala zlato v hodu oštěpem. Svůj oštěp hodila nejdál. Více než 50 metrů.

            My jsme naše žáky nenutili běžet maratón, připravili jsme 4 trasy; od 500 metrů pro prvňáčky po 3000 metrů pro žáky druhého stupně. Místo oštěpu házeli kriketovým míčkem.

            Emil Zátopek si pro svůj „upracovaný“ styl běhu vysloužil přezdívku Česká lokomotiva. A někteří naši žáci při svém sportovním výkonu dost upracovaně působili a lokomotivu svým funěním věrně napodobovali. Vytrvalostní běh není legrace!

            Ale teď vážně! Byli jsme svědky výborných výsledků v obou disciplínách. Letošní šetrné babí léto nám poslalo krásně vymalovaný den. Měli jsme z našich žáků velkou radost, protože se chovali báječně po celý den.

            Bylo to vidět i v pondělí při vyhlašování vítězů. Spontánní potlesk všech zúčastněných odměnil každého medailového závodníka.

            Děkujeme městu Aš, které sportovně-vědomostní oslavu našich velkých sportovců finančně zaštítilo!

            Více foto Oslava 100. výročí narození manželů Zátopkových.

        • Návštěva policie ČR
          • Návštěva policie ČR

          • Ve středu 7. září byla 5. B na policii. Nic ale neprovedli.  Za vzorné plnění úkolů preventivního programu  Zebra se za Tebe nerozhlédne v minulém školním roce, měli slíbenou prohlídku místního oddělení PČR. Žáci se seznámili s prací a vybavením policie, prohlédli si vyšetřovací místnost, vyzkoušeli  tester na alkohol, někteří  dobrovolníci si nechali nasadit pouta.  Co bylo však jejich největším zážitkem, můžete spatřit na přiložených fotografiích. H.D.

        • Ekostatek
          • Ekostatek

          • Ve čtvrtek 8. září navštívili žáci čtvrtých tříd ekostatek u Chebu. Povídali jsme si o včeličkách, dozvěděli jsme se plno zajímavých informací. Když se umoudřilo počasí, dostali jsme ochranné obleky a vyrazili přímo ke včeličkám. Včelí královnu jsme nenašli, za to jsme viděli, jak se včelky krmí a jak se z pláství získává med.

            Ke konci výborného programu jsme se prošli po areálu, kde jsme viděli spoustu domácích zvířat včetně prasnic s malými prasátky.

        • Garde pro prvňáky
          • Garde pro prvňáky

          • Jedním z pravidel chování na naší škole je, abychom byli všichni kamarádi, abychom neměli touhu si ubližovat, ukazovat vzájemně na své chyby, ale naopak probouzet v sobě to dobré a nejlepší.

            Začátek školního roku je velkým stresem pro všechny prvňáčky. Všechny situace jsou nové, školní budova velká, zvykají si na třídu a sezení v lavicích, i když si samozřejmě hrají, ale… je to prostě všechno jiné.

            Tak si naši největší – deváťáci a osmáci (ale jenom ti, kteří sami chtěli) vybrali každý svého prvňáka a celé září mu dělají garde. Čekají na něj v šatně, pomáhají s přezouváním a zamykáním šatní skříňky a pak ho doprovází do třídy.

            Trošku jim ale vadí, že jejich malí spolužáci chodí do školy později než oni. Jestli to nebude tím, že garde bere svou úlohu velmi zodpovědně!

        • Vyplouváme
          • Vyplouváme

          • Velkou námořní plavbu si pro své nové žáčky prvňáčky přichystala paní učitelka Eva Fafelová. Děti se svými rodiči přišli do přístavu na Okružní v 10 hodin ráno 1. září. Před velkou výpravou je přišla pozdravit, popřát vše dobré a pasovat na plavčíky admirálka ředitelka Jiřina Červenková. Pak už se kormidla chytila kapitánka třídní učitelka a celá jejich loď se dala do pohybu. My všichni jim budeme přát štěstí. Kéž plují klidnými vodami, a pokud se bude jejich plavidlo otřásat, pak jen smíchem plavčíků!

            Více foto v galerii Vyplouváme.