• Den učitelů-poděkování
          • Den učitelů-poděkování

          • 28. březen - Den učitelů

            Při příležitosti Dne učitelů bych chtěla opět poděkovat celému pedagogickému sboru, všem učitelkám a učitelům naší základní školy i všech našich mateřských škol. V posledních dvou letech byla jejich práce mnohem náročnější než obvykle. „Za pochodu“ jsme se museli naučit pracovat s dětmi na dálku s pomocí nových informačních technologií, společně s rodinami našich žáků překonávat provozní překážky výuky i naučit se uplatňovat pedagogické a psychologické přístupy a zásady vedení distanční výuky. S čistým svědomím mohu konstatovat, že pedagogové naší školy  tento úkol zvládli se ctí, mnohdy dokonce rámec svých povinností překračovali nadstandardním přístupem např. ve spolupráci s rodinami žáků. Za jejich skvělý, mile lidský a profesionální přístup jim patří uznání, ocenění a poděkování.

            V letošním školním roce se situace ve školách poměrně zklidnila a stabilizovala, ale jak víme, čekají na nás další naprosto nové a nečekané výzvy. Proto všem přeji hodně psychických i fyzických sil, ať je i přes všechny těžkosti jejich práce stále těší a naplňuje.

             

                                                                                      Za vedení školy Jiřina Červenková, ředitelka ZŠ a MŠ Okružní

        • Okresní kolo v basketbale
          • Okresní kolo v basketbale

          • Dne 11.3. 2022 proběhlo v hale v Geipelově ulici okresní kolo žáků základních škol v basketbale. Naši školu reprezentovalo družstvo starších chlapců ve složení – Funiok Jakub a Uuganbayar Jamukha z 9.A, Flachs David, Cichí Adam a Gašpar Dominik z 8.A, Jeníček Daniel, Trnka Zdeněk a Surdu Roman z 8.B, Uuganbayar Belguudei z 6.A. V konkurenci Gymnázia Aš, ZŠ v Chebu a Mariánských lázní obsadili chlapci čtvrté místo. Našim nejlepším střelcem byl s pěti body David Flachs.

            Děkuji chlapcům za snahu a slušné vystupování během celého turnaje. Mgr. Roman Přibyl

        • Dílna loutkáře
          • Dílna loutkáře

          • Ve čtvrtek 10. března se vydaly obě čtvrté třídy do Chebu. V muzeu byl připraven zážitkový program pod názvem Dílna loutkáře aneb Vábivý svět loutek Gustava Noska. V průběhu besedy se žáci seznámili s typy loutek (maňásek, javajka marioneta…), dozvěděli se o životě řezbáře G. Noska, který vytvořil Hurvínka, podívali se na krátkou pohádku o Spejblovi a Hurvínkovi. V druhé části si vyzkoušeli vedení těchto postaviček, což bylo pro mnohé velikým zážitkem. Ve výtvarné dílně si pak vyrobili vlastní loutku. Na závěr dostal každý žák pracovní sešit.

            Žáci prožili velmi hezké dopoledne.                       

        • Školní kolo recitační soutěže
          • Školní kolo recitační soutěže

          •  

             

            Recitační soutěž

            V aule školy se 1. března uskutečnilo školní kolo recitační soutěže, kterého se zúčastnilo celkem 45 žáků.

            Soutěž byla rozdělena do 4 kategorií, z každé kategorie postoupili 4 soutěžící do okrskového kola, které se bude konat 10. března v koncertním sále AKS. Všem postupujícím gratulujeme a hodně štěstí v dalším kole. A zde jsou postupující jednotlivých kategorií:

             

            0. kategorie (1. A)

            1. Michaela Drábíková

            2.  Filip Beňák

            3. Natálie Humlová

            4. Adam Martinec 

             

            I. kategorie

            1. Dominik Bauman (3. A)

            2. Jakub Rohan (3. B)

            3. Johana Jelínková (2. B)

            4. Adam Křemen (2. A)

            5. Jiří Sojka (3. B)

             

            II. kategorie

            1. Eliška Argalášová (4. B)

            2. Adéla Maříková (4. A)

            3. Elizabeth Šebková (4. B)

            4. Lucie Halíková (4. A)

            5. Michael Zavadil (4. B)

             

            III. kategorie

            1. Emma Ďurinová

            2. Tomáš Bartok

            3. Tereza Trkalová

            4. Ema Juhasová

             

            IV. kategorie

            1. Daniel Jeníček

            2. Tomáš Bednárz

            3. Kateřina Hromadová

             

            Foto zde: Školní kolo recitační soutěže.

        • Masopust
          • Masopust

          • Ve dnech od 21. 2. -1. 3. 2022 probíhal na prvním stupni Masopust. Žáci se seznámili s lidovými tradicemi, které se pojí k Masopustu. Každá třída si připravila svůj program. Žáci přišli v maskách do školy, plnili úkoly spojené s touto tradicí, četli články, vyráběli masky-škrabošky, koukali na pohádku, zpívali písničku a mnoho dalších aktivit. Bylo to vždy povedené a pohodové dopoledne.

            Více ve fotoalbu Masopust.

        • 5.B si „pracovky“ vychutnala!
          • 5.B si „pracovky“ vychutnala!

          • V pátek 24. 2. se školou linula příjemná vůně. To si 5. B v rámci praktických činností ve cvičné kuchyňce připravovala banánové lívance.

            Naše škola už 3 roky využívá novou, moderní žákovskou kuchyňku. Spousta pracovního místa zaručuje bezpečnost i u tak nebezpečné práce, jakou je vaření.

            Páťáci si vyzkoušeli přípravu těsta i smažení lívanců a pak si na nich společně pochutnali. A podle fotek se dílo opravdu vydařilo.

        • Slam poetry do škol
          • Slam poetry do škol

          • Slam poetry do škol. Tak zněl název dnešního představení. Většina z žáků 2. stupně nevěděla, co má očekávat. Na scénu přišli čtyři „týpci“. Když se představili, zjistili jsme, že jsou to mistři a vicemistři ČR ve slam poetry.

            A co že to tedy je?

            Je to souboj v přednesu vlastních textů bez rekvizit a kostýmů. Sama chytrá wikipedie říká, že slam poetry (z anglického slam – bouchnout, prásknout) je specifický styl přednesu. Vznikl ve Spojených státech v druhé polovině 80. let. Pro výslednou podobu slam poetry platí, že performativní přednes autorů je hodnocen na bodové škále od 0 do 10 prostřednictvím poroty z publika, povětšinou shromážděného v baru.

            My jsme se shromáždili v aule naší školy a stali jsme se svědky tříkolového souboje; v každém kole jsme slyšeli všechny 4 soutěžící, celkem tedy 12 přednesů. Za jednotlivá vystoupení rozdávala porota, která byla sestavená z našich žáků, body. Velký ohlas měl vítěz Dr. Filipitch, na druhém místě skončil místní Vašek z Aše.

            Oblečení, chování, projev a texty hostujících umělců vydaly za pár hodin literární výchovy a staly se motivací k účasti na recitační soutěži, protože všichni viděli, že „říkat básničky“ nemusí být jen pro malé děti nebo pro holky. Více foto na Slam poetry do škol.

        • Lyžařský výcvik
          • Lyžařský výcvik

          •  

            V uplynulých 14 dnech proběhla další velmi vydařená akce v naší škole: Lyžařský výcvik pro druhý stupeň.

            Lyžařský výcvik se konal ve dvou termínech, od 7.2. – 11.2. pro sedmé třídy a devátou, od 14.2. - 18.2. pro osmé třídy.

            Výcviku se dohromady zúčastnilo 35 žáků.

            Začínali jsme v pondělí v 8 hodin, kdy jsme se sešli na parkovišti vrchu Háj a každý den jsme lyžovali až do 12.30 hodin.

            Žáci byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina byla pro pokročilé a druhá pro začátečníky. Velkou pílí a snahou začátečníků jsme mohli už od středy obě skupiny spojit a jezdili společně na vleku.

            Všichni zúčastnění žáci a žákyně předvedli super výkony, naučili se jezdit na vleku, sjíždět bez problémů sjezdovku a užili si za svůj týden hodně srandy.

            Všem děkuji za perfektní přístup a chování během výcviku.

                                                                                                         Mgr. Přibyl Roman

            Více najdete ve fotoalbu Lyžařský výcvik.

        • Ovoce do škol
          • Ovoce do škol

          • Tento týden jsme v rámci projektu „Ovoce do škol“ dostali místo (ne)obyčejné české hrušky hruškovec přelahodný, známý jako avokádo, kiwi a mango a ještě zeleninu – bílou ředkev vodnici a kedluben. Některé třídy si uspořádaly ochutnávku ve své třídě, 4. A ochutnávala ve školní cvičné kuchyňce. Žáci si ovoce a zeleninu sami připravovali: loupali a krájeli, a nakonec si ve skupinách vše krásně naaranžovali na talíř, protože se přece jí i očima. Všichni vyzkoušeli chuť všeho, i když na avokádo se nejdřív mračili. Nakonec se o první místo popralo mango s bílou ředkví. Více fotografií v albu Ovoce do škol.

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          • 3.2.2022 se na naší škole uskutečnil koncert s tématikou Queen. Žáci si  mohli nejen poslechnout legendární písně skupiny Queen, ale dozvěděli se i něco o její historii. Na konec se dobrovolníci připojili ke kapele a zazpívali jeden z nejslavnějších hitů „Somebody to love“

        • Pracovní příležitost v zahraničí
          • Pracovní příležitost v zahraničí

          • 13.1.2022 se uskutečnil projekt Pracovní příležitost v zahraničí. Žáci si mohli vyzkoušet přímou komunikaci s rodilými mluvčími z Německé spolkové republiky. Nejdříve se rozdělili do tří skupin a každá skupina vedla jeden rozhovor, na který si připravili otázky. Při hovoru otázky nejen pokládali, ale i zodpovídali. Aktivní užívání jazyka se jim velmi dařilo, komunikace probíhala bez větších obtíží. Na závěr si žáci připravili pohoštění podle receptu německé kuchyně. Dopoledne bylo velice vydařené a spokojenost byla na všech stranách.

        • Stop násilí
          • Stop násilí

          • Kurzu sebeobrany pod názvem Stop násilí se účastní 3., 5. a 6. ročníky a 9. třída. Výuka probíhá jednou měsíčně už od září. Každá lekce trvá 45 min a naši žáci její náplň ať teoretickou, či praktickou přijímají nadšeně – je to obohacení hodin tělesné výchovy něčím dalším novým, neobvyklým, a proto zajímavým.

            Není to jediná pohybová aktivita – 1. až 4. ročníky chodí jedenkrát v měsíci na badmintonovou akademii, kterou skvěle vede pan Vítězslav Kokoř. Na prvním stupni probíhá ve všech ročnících plavecký výcvik. Různé sportovní soutěže sami pořádáme a dalších se zúčastňujeme.

            Ale většina z našich žáků se určitě poprvé prakticky setkala s hrozbou, která by se jich mohla týkat, a s její možnou obranou.  Mladý lektor je vede, vysvětluje a nacvičuje s žáky různé způsoby sebeobrany. Jeho výklad je srozumitelný a zajímavý. Naši žáci se na každou lekci těší.

            Více ve fotogalerii Stop násilí.

        • Zvýšení záloh na stravné
          • Zvýšení záloh na stravné

          • Vážení rodiče,

            s platností od 1.3.2022 budou upraveny výše záloh na stravné (viz tabulka) z důvodu zvýšení cen stravného dodavatelem Zařízení školního stravování Aš. Navýšení cen obědů bylo schváleno Usnesením RM č. 12/562/21 ze dne 6.12.2021.

            Více info: Školné a stravné

        • Poslední školní den 2021
          • Poslední školní den 2021

          • Snažili jsme se připravit náplň vánočního dopoledne tak, aby byla nejen atraktivní, ale aby rovněž naplňovala naše vzdělávací cíle. Proto se učitelé druhého stupně rozhodli sestavit pro své žáky schoolchristmasquiz čili školní vánoční variantu oblíbeného pubquizu. Každý z deseti učitelů připravil 5 otázek, které se týkaly předmětu, jež vyučuje, anebo Vánoc českých i anglických. Na 50 otázek museli naši soutěžící odpovědět! Závěrečná bonusová otázka zněla: „Kolik korun letos utratili obyvatelé ČR za nákup stromků?“ Vzhledem k přísným hygienickým nařízením soutěžila každá třída ve své učebně a výsledky byly vyhlášeny v poslední vyučovací hodině.

            Kromě schoolchristmasquizu si všechny třídy připravily občerstvení a vařil se voňavý čaj. Z rozhlasu se linuly koledy a taky hlas paní ředitelky, který popřál příjemné dopoledne a veselé Vánoce a spoustu dalších hezkých přání. Pak za školní parlament popřál všem svým spolužákům a samozřejmě i učitelům Kuba Funiok.

            Další náplní dopoledne byly vánoční dílny, v nichž si malí i velcí umělci vyrobili krásné vánoční dekorace. Žáci z prvního stupně se vydali na vycházku do lesa, protože měli připravené pamlsky pro lesní obyvatele. Druhý stupeň se věnoval stmelování kolektivu v různých hrách. Aby nechyběly dárky, přinesl každý žák (pokud chtěl) nějaký dáreček. Ale tady nebyla povolena rodičovská dotace – za dárek směl jeden každý utratit maximálně 20 korun! A pak se dárky daly na hromádku a každý dárce se stal obdarovaným.

            To bylo tak krásné, až to bylo úplně vánoční!

            Marcela Horáková a Mirka Rusiniková

             

            Více fotografií ve fotoalbu Poslední školní den 2021.

        • Organizace provozu školy od 3. 1. 2022
          • Organizace provozu školy od 3. 1. 2022

          • Vážení rodiče,

            v souladu s rozhodnutím Vlády ČR vám přinášíme informace o provozu škol a školských zařízení s platností od 3.1.2022 (vydáno 30.12.2021).

            Organizace provozu školy od 3. 1. 2022:   

            1) Žáci základní školy se učí standardně ve škole, pokud nebudou v karanténě vyhlášené KHS. Výuka probíhá prezenčně, žáci v karanténě se učí distančně nebo hybridně. 


            2) Testování - žáci se budou od 3. – 16. ledna 2022 každý týden 2x testovat antigenním testem (pondělí a čtvrtek), od 17. ledna pouze jednou týdně, vždy v pondělí. Testování se nově týká všech dětí, tedy i těch, které byly očkovány nebo prodělaly COVID-19. 


            3)   Pokud žák nebo zákonný zástupce testování odmítne, musí žák dodržovat hygienická opatření (t.j. mít roušku nebo respirátor po celou dobu výuky, rozestupy, oddělené stravování a homogenní výuka ve všech předmětech apod.).


            4)   Pokud bude ve třídě žák s pozitivním výsledkem antigenního testu, žák ze školy odchází a pro celou třídu budou ve škole platit speciální režimová opatření včetně každodenního testování antigenními testy až do doby oznámení negativního výsledku PCR testu tohoto žáka. V případě pozitivního výsledku PCR testu tohoto žáka předá škola informace krajské hygienické stanici, která automaticky rozešle zákonným zástupcům v sms instrukce  k PCR testu včetně eŽádanky, popř. nařídí karanténu apod.   


            Z TOHOTO DŮVODU JE POTŘEBA ŠKOLE OZNÁMIT AKTUÁLNÍ A FUNKČNÍ TELEFONNÍ ČÍSLO ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCŮ ŽÁKŮ, PROSÍM RODIČE O SPOLUPRÁCI S TŘÍDNÍMI UČITELI. 

             

            5) Žáci s negativním výsledkem antigenního testu nemusí při výuce nosit roušky či respirátor, pokud sedí v lavici.

             

            6) Během přestávek a ve společných prostorách se roušky a respirátory nosí i nadále. Dbáme také na zvýšenou hygienu (mytí rukou), opatření (větrání tříd) a snažíme se minimalizovat další rizika. 


            7) Školní jídelna - je v běžném provozu při dodržení hygienických opatření (nemíchání tříd, sezení max. po čtyřech u jednoho stolu). 


            Další dokumenty vydané k problematice:

            priloha_982601468_0_METODICKY_POKYN_PREDaVaNI_DAT_A_SOUCINNOST_SKOL_S_KHS_PRI_TESTOVaNI_A_TRASOV.pdf

            priloha_982601468_1_INFORMACE_PRO_SKOLY_A_SKOLSKa_ZARIZENI_KE_ZM__NaM_V_MIMORaDNYCH_OPATRENICH_M.pdf

            ​​​​​​​priloha_982676633_0_1221_testovani_letak_pro_rodice_A4_(2).pdf

             

        • Kapr ve školní družině
          • Kapr ve školní družině

          • V naší školní družině byla na začátku prosince vyhlášena soutěž s názvem „Nejpovedenější, vánoční kapr“, do které se mohli zapojit všichni žáci spolu se svými rodinnými příslušníky. Na výrobu byl použit různý materiál. Kapr byl vyroben z textilu, papíru, plastu, perníku a z přírodnin. Vyhodnocení proběhlo při vánoční besídce 21.12. 2021. Všichni zúčastnění obdrželi malou odměnu. Autoři nejpovedenějších kaprů byli odměněni diplomem a drobným dárkem. Srdečně děkujeme všem aktivním rodinným týmům za skvělé nápady, zajímavé a netradiční zpracování výrobků a za účast v naší soutěži. 

            1. místo – Maruška Vydrová
            2. místo – Johanka Jelínková
            3. místo – Kačka Belicová
        • Vánoční turnaj ve vybíjené
          • Vánoční turnaj ve vybíjené

          • Ve dnech 15. – 17.12.2021 jsme uspořádali v naší školní tělocvičně Vánoční turnaj ve vybíjené. Utkaly se mezi sebou 6., 7., a 8. třídy.

            V souboji šesťáků byla úspěšnější 6.A., která zvítězila v obou zápasech. V sedmičkách vyhrála také oba zápasy 7.A. V sedmičkách došlo k velmi zajímavému souboji děvčat a chlapců. Děvčata vyhrála s velkým přehledem a rozdílem. Velká gratulace!!! Chlapci musí do odvety hodně potrénovat.

            Další velmi zajímavý souboj se odehrál v osmých třídách. Po velkém boji vyhrála v koncovce v souboji kapitánů 8.A. Obě třídy je třeba pochválit za perfektní zápas.

            Děkujeme všem našim sportovcům za předvedené výkony a těšíme se na odvety v roce 2022.

        • Školní kuchyňka
          • Školní kuchyňka

          • V úterý 14. 12. čekalo na žáky 4. A překvapení. Třetí hodinu se odebrali do školní kuchyňky, kde se dozvěděli, že si budou péct šneky. V jejich tvářích bylo znát mírné zděšení a někteří hned říkali, že šneky ještě nejedli. Ulevilo se jim, když byli ujištěni, že tito šneci budou z listového těsta. Rozdělili se do 4 skupin, každá skupina dostala listové těsto, které si potřeli kečupem, na to naskládali šunku a plátkový sýr, trochu posypali kořením na pizzu a pak to celé zamotali a nakrájeli šneky. Mezitím jeden ze skupiny připravil vajíčko na potření, a nakonec dali do trouby péct. Každá skupina si hlídala své šneky, tedy čas pečení. Všichni se těšili na výsledek. A ten byl vynikající. Všichni si moc pochutnali. Spolupráce všech byla skvělá 👌.

            Jak to žáky bavilo najdete ve fotoalbu Školní kuchyňka.