• Soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu
          • Soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu

          • V letošním roce přinesli žáci 41 soutěžních ozdob. Ty mohli nosit do pátku 3. prosince, pak proběhlo hlasování, kdy si každý napsal na lístek číslo ozdoby, která se mu líbila, a vhodil do hlasovací krabice. Vyhlášení proběhlo v pondělí o velké přestávce, někteří se nemohli zúčastnit předávání cen, tak za ně zaskočili spolužáci.

            Vítěznou ozdobu vyrobila a přinesla Karolínka Sutnerová z 2. B. Gratulujeme.

            Po vyhlášení soutěže žáci rozvěsili ozdoby na školní vánoční stromeček. Ozdoby byly nápadité a děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili. Těšíme se na další ročník.

             

            Více foto na Soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu.

        • Mikulášská nadílka
          • Mikulášská nadílka

          • Mezi pravidelné a velmi oblíbené akce naší školy patří mikulášská nadílka. Pravidelně ji organizují žáci deváťáci. I letos si obstarali krásné masky, a tak mohli v pátek 3. prosince vyrazit na spanilou jízdu. Začali v Mateřské škole na Okružní. Mikuláš ovšem zahnal čerty do kouta, aby se dětičky nepolekaly. Čertů bylo hodně, ale Mikulášovi stáli po boku tři krásní andělé, takže se dětičky rychle uklidnily a zazpívaly koledy.

            Atmosféra byla tak hezká a sváteční, že děti dovolily, aby se strašliví čerti posadili mezi ně, a všichni si spolu užili krásnou besídku.

            Pak už ale čerti ztratili všechny zábrany a vlítli do školy. Řinčely řetězy, zvonil zvon, do toho čertovské řvaní a před vstupem do každé třídy zabušili rozpustilí čerti na dveře tak, že se polekal i školník a šel radši odmetat sníh na chodník před školou. Bylo to děsivé. Čerti řádili a pekelným mourem ušpinili všechno a všechny, včetně ctihodných učitelek a učitelů. Velká legrace to byla. Malí žáčci se ještě poctivě káli, ti větší dováděli společně s čerty.

            Děkujeme deváťákům za krásnou nadílku. Děkujeme Mikulášovi a andělům, že čertům zabránili proměnit naši školu v peklo, a těšíme se, jak se své role ujmou příští deváťáci.

            Tím ovšem mikulášská nadílka neskončila. Pokračovalo se v pondělí 6. prosince v Mateřské škole Gustava Geipela. A i tam se nadílka vydařila.

            Více fotografií Mikulášská nadílka.

        • Atletika hravě ve škole
          • Atletika hravě ve škole

          • V rámci projektu Atletika hravě ve škole, který pořádal Český Atletický Svaz, k nám zavítala profesionální trenérka atletiky, paní Lucie Hynková.

            V šesti hodinách TV, ve třídách 1.A, 3.A a 3.B, procvičila s dětmi základy atletického tréninku a různých pohybových aktivit. Trénink probíhal v naší tělocvičně a dětem se velmi líbil. Doufejme, že tato zdařilá akce bude mít další pokračování a povede děti k aktivnímu sportování a pohybu. Mgr. Roman Přibyl

            Více fotografií najdete ve fotoalbu Atletika hravě ve škole.

        • Lampiónový průvod
          • Lampiónový průvod

          • Sdružení rodičů a přátel základní školy Okružní (SRPZŠ), který vede paní Martina Pospíšilová a o jeho pokladnu se stará paní Blanka Glazerová, přišlo s nápadem oživit dětem tmavé podzimní večery. Tak se rozhodli uspořádat lampionový průvod. Aby naši žáci nebyli jen konzumenty, byli začleněni do realizačního týmu. Osmáci při pracovních činnostech – vaření upekli bábovku a makovec a další dobrůtky, maminky a tatínkové ze SRPZŠ vařili a nalévali výborný čaj, deváťáci si připravili otázky týkající se České republiky, kterými přezkoušeli znalosti mladších spolužáků. Nejen že už na škole visela státní vlajka, ve škole jsme měli i dvě tematické nástěnky, které připravili v hodinách výchovy k občanství a českého jazyka deváťáci. Navíc si Lili Zemanová připravila rozhlasovou relaci, v níž připomněla význam Dne boje za svobodu a demokracii. Zazněla píseň Modlitba pro Martu a na závěr rozhlasového hlášení si celá škola vyslechla státní hymnu.

            V půl páté odpoledne se začali scházet rodiče s dětmi a s krásnými lampióny. Trasa průvodu vedla kolem školy, okolo zahrádek a železniční tratě. Děti s rodiči si za setmění a pak i úplné tmy prošli lucernami osvětlený okruh. Na trase je čekala tři zastavení, kde zodpověděli několik otázek týkajících se naší vlasti. Děti byly nabité vědomostmi, a když nevěděly, pomohli rodiče.  Za správné odpovědi dostaly sladkou odměnu. Na konci okruhu na ně čekal horký čaj a bábovka.

            Byl to velice povedený večer, díky kterému jsme předčasně oslavili státní svátek Den za svobodu a demokracii, který si připomínáme 17. listopadu.

            Děkujeme žákům 9. třídy, konkrétně Lili Zemanové, Stele Flachsové a Marku Hamrlovi, za velkou pomoc a spolupráci. Děkujeme členům SRPZŠ za skvělou spolupráci a děkujeme dětem i rodičům, kteří s námi přišli svátek oslavit, a budeme se těšit na další milou akci.

            Lampiónový průvod.

        • Tělocvik trochu jinak
          • Tělocvik trochu jinak

          • Ve středu 10. listopadu 2021 se děti druhých tříd nepřevlékly, jak je zvykem, do cvičebních úborů a neodešly cvičit do tělocvičny. Místo toho se v šatně teple oblékly a vyrazily pouštět draky na školní hřiště.

            Draků bylo dost, a tak mohli všichni vyzkoušet svou obratnost a vytrvalost dolních i horních končetin. Pouštění se neobešlo bez dračích kolizí, ale většina jich přežila a vrátila se s dětmi domů.

            Jsme rozhodnuti tuto činnost určitě ještě zopakovat, jakmile bude příhodný vítr. 

        • Technika je zábava
          • Technika je zábava

          • Rozhodování, na kterou školu zaměřit svá studentská léta a jaké studium si v souvislosti se svou příští kariérou vybrat, není pro mnohé mladé lidi snadné. Taky proto jsme navštívili nejmodernější školu v karlovarském regionu, a to Střední průmyslovou školu v Ostrově, prostřednictvím projektu TECHNIKA JE ZÁBAVA.

            Žáci si v rámci připravených aktivit prohlédli některé moderní prostory školy, ale především se zapojili do ukázky „tvořivé výuky“.  Nejdříve si vyzkoušeli programování na PC. Odměnou za jejich snažení byly závody s řízeným modelem auta (podobné auto si v tento den sestrojili dle návodu). Po závodech všem zatančil robot na písničku „Makarena“ (Come join me, Dance with me …)

            V kovodílně školy si v druhé části dopoledne žáci vyrobili „psí známku“, na kterou si po opracování pilníkem mohli narazit zvolený text. Akci si s nadšením užili kluci i dívky. Byl to pro všechny velký zážitek a nová zkušenost.

        • Volby do školního parlamentu
          • Volby do školního parlamentu

          • Volby do školního parlamentu

            Abychom svým žákům předvedli, jak vypadají skutečné volby od začátku do konce, zrealizovali jsme na 2. stupni projekt „Volby do školního parlamentu“.

            Ve všech médiích se propíraly volby do parlamentu České republiky, tak jsme si je na Okružce vyzkoušeli na vlastní kůži.

            V každé třídě 2. stupně se našlo několik nadšenců, kteří mají zájem pracovat ve školním parlamentu, a jejich zbylí spolužáci jim pomáhali sestavit volební program a vytvořit předvolební billboard.

            Projekt jsme zahájili společným motivačním setkáním všech týmů v aule školy. Jednotlivé třídy se nalosovaly do dílen a všichni se mohli pustit do práce.

            Sestavovali volební program a na jeho základě vytvářeli billboard. Každý volič si také udělal voličský průkaz s otiskem palce a svými osobními údaji. Na závěr projektového dopoledne představili kandidáti svůj program, a musím uznat, že si ho všichni výborně obhájili.

            Všechny billboardy byly vyvěšeny na chodbě, aby budoucí voliči mohli vybírat.

            Po týdnu se z každé třídy 2. stupně vylosoval člen volební komise, zapisovatel a dohlížitel. Jednotlivé třídy se postupně dostavily do volební místnosti, která splňovala veškeré potřebné a zákonem dané náležitosti. Všichni byli poučeni o způsobu volby a pravidlech pro platnou volbu. Členové volební komise kontrolovali volební průkazy a odškrtávali voliče, aby nedošlo ke dvojí volbě. Voliči po jednom přistupovali za plentu, aby na kandidátce zakroužkovali toho, kdo je nejvíc oslovil. Zkrátka volby, jaké my dospělí známe.

            Byl to další výborný projekt. Budoucí politici a voliči se skutečně snažili a při volbách do školního parlamentu bylo znát, že se volilo podle programu, nikoli z kamarádství.

            Do fotoalba byla přidána nová galerie Volby do školního parlamentu.

        • Podzim v lese
          • Podzim v lese

          • Využili jsme jeden z krásných podzimních dnů k soutěži v nedalekém lesoparku. Úkolem bylo postavit z přírodních materiálů domečky a obydlí pro obyvatele lesa nebo lesní skřítky. Ke stavbě děti použily větvičky, trávu, šišky, listy, mech a další materiál, který našly v parku. Všichni se do stavby domečků aktivně zapojili a během chvilky vytvořili domečky pro lesní skřítky.  

            I. oddělení školní družiny

             G. Dobrovolná

        • Drakiáda ve školní družině
          • Drakiáda ve školní družině

          • Po dvou letech jsme se mohli konečně vrátit k tradiční výrobě papírových draků. V prvním oddělení školní družiny jsme vyhlásili soutěž o nejkrásnějšího, i když nelétajícího draka. Děti měly za úkol vymyslet, jakého draka si vyrobí, aby uspěly ve vyhlášené soutěži. Na výrobu draků jsme použili barevný papír, provázky, pastelky, přírodniny a špejle. Tvůrce nejlepších draků jsme odměnili diplomem a všechny draky jsme si vystavili v  naší družině.

            G.Dobrovolná

        • Halloweenské vyučování
          • Halloweenské vyučování

          • V úterý 26. 10. 2021bylo vyučování na ZŠ a MŠ Okružní ve znamení Halloweenu. Děti do školy přišly v nejrůznějších kostýmech a školou se celý den proháněli kostlivci, duchové, čarodějnice I. i II. kategorie a jiné tajemné bytosti. Při vyučování se děti seznamovaly s historií tohoto starého zvyku. V některých třídách se pak vyřezávaly halloweenské dýně, vyráběly drobné součásti kostýmů či ochutnávalo halloweenské cukroví. Nakonec se všichni rozeběhli na krátké podzimní prázdniny.

        • Věda před radnicí
          • Věda před radnicí

          • 22. října proběhla akce Věda před radnicí v Chebu. Žáci ze sedmých ročníků a devítky si mohli vyzkoušet několik zajímavých pokusů ze světa elektřiny, viděli simulaci tsunami a zemětřesení na 3D modelu Země, měli možnost si nechat oklamat zrak spoustou optických klamů, nechybělo ani několik hlavolamů nebo zkouška poznávání rostlin a lidských orgánů.

        • Ukázková hodina 1.A
          • Ukázková hodina 1.A

          • Na středu 20.10.2021 jsem pozvala rodiče na ukázkovou hodinu do 1.A. Hodinou se prolínaly ukázky z hodin češtiny, psaní, matematiky, práce s počítačem, z hudební výchovy a tělesné výchovy. Sešlo se 11 dětí, které byly milé, snaživé a aktivní. Musím je velmi pochválit. Iveta Živčáková

        • Překvapení pro naše město Aš
          • Překvapení pro naše město Aš

          • Během posledních slunečních dnů žáci naší školy připravili v areálu školy překvapení pro nadcházející oslavy výročí našeho města. Stali se z nich zahradníci a zahradní architekti, kteří vyhloubili do země název města, nasypali tam zeminu a zasadili barevné kytičkové překvapení. Už chybí je zálivka v podobě deště podzimních dnů a přejeme našim cibulkám hodně síly. Ať jim to roste! 

            Podpořeno z grantového systému města Aš.

        • Den s třídním učitelem
          • Den s třídním učitelem

          • Den s třídním učitelem

            Mezi školní aktivity uváděné v minimálním preventivním programu naší školy je i Den s třídním učitelem. Dne 27. září 2021 se podařilo tuto příjemnou aktivitu zrealizovat. Cílem nebylo ulít se z výuky, ale prohloubit vzájemné vztahy v kolektivech tříd, rozvíjet komunikaci nejen mezi vrstevníky, ale i s dospělými, a zažít pocit sounáležitosti. Dospěláci využili k plnění vytyčených cílů různé kohezní hry, vycházky krásnou ašskou přírodou spojené s ověřováním a prohlubováním znalostí z výuky prvouky a přírodovědy.

            Celá akce proběhla zdařile, což dokazují níže umístěné fotografie. Doufejme, že i v druhém pololetí školního roku 2021/22 budeme moci Den s třídním učitelem uskutečnit. Má to smysl.

                                                                                                                                                       J. Balko

        • T-Mobile olympijský běh 2021
          • T-Mobile olympijský běh 2021

          • Stejně jako v loňském roce přihlásil pan učitel Roman Přibyl naši školu do T-Mobile olympijského běhu. Běh se konal ve středu 8. září a účastnili se ho běžci z prvního stupně, ti běželi 500 metrů a ti z druhého stupně běželi trasu kilometrovou. Celkem za naši školu startovalo 80 žáků. Všichni soutěžili s ohromným nadšením a měli radost, když se umístili a dostali medaile a diplomy. Nejlépe se v celkovém pořadí na 2. místě umístila Daniela Benedeková ze 7.B. Panu učiteli Přibylovi s organizací a hladkým průběhem velmi pomohly naše milé asistentky, Ida Chamrádová a Markéta Ďurinová.