• Vánoční dílny ve františkolázeňském muzeu
          • Vánoční dílny ve františkolázeňském muzeu

          • Projektový den s vánoční tematikou, vyráběním svíček, cestou vlakem, procházkou vánočně oděným lázeňským městem a návštěvou Městského muzea ve Fr. Lázních to vše zvládli nejmladší žáci naší školy na svátek Sv. Lucie 13. 12.

            Publikováno 21. 12. 2018

          • SOK - florbal pro žáky ZŠ a nižšího stupně Gymnázií

          • V pátek 23. 11. 2018 uspořádala ZŠ Hlávkova Aš další ročník turnaje ve florbalu pro žáky okrsku Aš. Akce proběhla v tělocvičně Keller Aš. Zúčastnila se i naše škola a za soupeře měla bohužel pouze 2 další přihlášené – ZŠ a MŠ Hazlov a pořádající ZŠ Hlávkova. Týmy byly v 1 skupině, kde se hrálo systémem každý s každým 1x15 minut. Pro malý počet účastníků se střetly chlapecké týmy celkem 2x. Vítězem a zároveň postupujícím do okresního kola se stala škola s nejvyšším počtem získaných bodů. Po dramatických zápasech naši hoši vybojovali 3. místo v turnaji. Zahájili jsme porážkou 2:5 s pořadatelskou školou, následovalo jasné vítězství 3:0 proti ZŠ a MŠ Hazlov.  V odvetách jsme nestačili opět na ZŠ Hlávkova, tentokrát po výsledku 2:4. Je však nutné říci, že při troše sportovního štěstí jsme mohli dosáhnout minimálně na remízu. Zápas byl až téměř do konce velmi vyrovnaný. V posledním utkáním s Hazlovem nám 2. místo zaručovala 100 % i remíza, přišla však nešťastná a těsná porážka 1:2. Naši 3. příčku definitivně potvrdila překvapivá remíza 4: 4 v posledním utkání Hazlov – Hlávkova. Chlapci podali výkon na hranici svých možností, byli obětaví a bojovali fair a až do posledního momentu. Vystupování k rozhodčím i soupeřům bylo velmi slušné. A kdo nás reprezentoval? Tadeáš Kopecký, David Švarc (kapitán), Antonín Smrčka, Dominik Vrabec, Vojtěch Blecha, Tomáš Veselý a Valér Bednarz. Nejlepším střelcem byl David Švarc, který konta soupeřových brankářů zatížil 7 trefami, poslední přidal Tadeáš Kopecký.

            Pořadí turnaje:

            • ZŠ Hlávkova Aš 7 bodů Skóre 17:9
            • ZŠ a MŠ Hazlov 3 body Skóre 7:12
            • ZŠ a MŠ Okružní Aš 2 body Skóre 8:11

            V Aši, 23. 11. 2018, Mgr. Karel Sláma

            Publikováno 27. 11. 2018

        • Laskavci z Okružní
          • Laskavci z Okružní

          • Letos se náš školní parlament poprvé zapojil do projektu Nadace Karla Janečka Jsem laskavec. Stali jsme se jednou z více než čtyř set laskavých škol celé republiky. 13. listopad byl Světovým dnem laskavosti a my jsme si mohli vybrat, který dobrý skutek chceme spáchat. Kromě nějakého vlastního nápadu byly nabízeny dobré skutky v útulku pro opuštěná zvířata, nebo sběr obnošeného šatstva a následné obdarování potřebných, úklid okolí školy, anebo návštěva domu pro seniory. Zvolili jsme ašský Domov pro seniory Carvac – rozhodli jsme se pro společné vyrábění. Děti se vzorně připravily. Přinesly si z domova tavné pistole a nasbíraly přírodní dekorace – suché listí, různé šišky, jehličnaté větvičky nebo větévky porostlé lišejníkem a další jiné ozdobičky a pentličky. Já jsem to všechno jistila vlastní přípravou, ale nebylo jí vůbec třeba. To mě potěšilo. Po první vyučovací hodině jsme se vydali na ohlášenou návštěvu do Carvacu. Z kopce na kopec. Senioři i personál se na nás usmívali, měli připravené stoly na vyrábění, a tak se všichni pustili do práce. Společně vytvořili pro každého přítomného krásný věneček. Přes počáteční ostych našich dětí se pak hovor přece jen rozproudil a nakonec šly děti spolu s novou babičkou či dědečkem odnést věneček na jejich pokoj. Děti to bavilo, měly z toho velikou radost, proto jsme předběžně domluvili další vyrábění, a to bude velikonoční. Práce školního parlamentu je součástí našeho školního minimálního preventivního programu. Snažíme se každý měsíc uspořádat a zrealizovat nějakou akci. Není to jednoduché, protože sportovní aktivity má pod palcem pan učitel Karel Sláma, který do nich spolu se svými kolegy zapojuje žáky nejen jako účastníky, ale také organizátory. Metodické sdružení 1. stupně připravuje rovněž skvělé a zajímavé programy. Takže my jsme se blýskli vydařenou drakiádou v nádherném čase babího léta a vysadili jsme Strom svobody ve velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách; ale zdařilo se. Věřím, že nadšení členům parlamentu vydrží a že o jeho členství bude v budoucnu tahanice jako o vítězství v parlamentních nebo komunálních volbách.

            Publikováno 17. 11. 2018

        • Oslavy 100. výročí založení Československé republiky na ZŠ a MŠ Okružní
          • Oslavy 100. výročí založení Československé republiky na ZŠ a MŠ Okružní

          • Tak významné výročí jsme nemohli nechat bez povšimnutí. Už na konci srpna, kdy se plánuje organizace následujícího školního roku, se prioritou staly oslavy založení republiky. Učitelé se v úterních odpoledních několikrát sešli, aby se ze skutečné bouře mozků zrodil projekt, který dětem přiblíží 100 let trvání naší republiky.

            Základem byla výzdoba oken školy, která byla připravena v loňském školním roce. Pak jsme se pustili i do vnitřní výzdoby. Vzali jsme si za cíl, že výročí musí být vidět všude. Naši nejmenší lepili modro-červeno-bílé řetězy a malovali vlaječky. Učitelé přicházeli s dalšími nápady, jak výročí spolu s dětmi oslavit. Přihlásili jsme se do projektu Strom svobody, a v úterý 23. října jsme na pozemku školy vysadili lípu, kterou škole věnovaly Ašské lesy. Naši žáci v rámci pracovního vyučování s pomocí pana školníka vykopali jámu, školní žákovský parlament si připravil důstojný malý program, který narušovalo jen špatné počasí a silný vítr. Lípa, protože už nemá listí, je ozdobena mašlemi z trikolóry s označením jednotlivých tříd a podpisy jejich žáků. Pod kořeny je schránka se vzkazy a pamětním listem. Na úterní odpoledne byla připravena ve školní knihovně čtenářská dílna motivovaná  knihou Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce. Ve středu dopoledne si děti mohly prohlédnout a vyzkoušet repliku Božkova parního automobilu, kterou do školy přivezl a škole zapůjčil pan Boháč. I to pomohlo poznat historii. Mezitím se v hodinách připravovalo a cizelovalo páteční vystoupení všech tříd v aule naší školy. Protože byl projekt celý měsíc připravován a dětem snad ve všech hodinách připomínán, probraly rodiny půdy a sklepy a komory a našly prastaré hračky a předměty denní potřeby, z nichž paní Dantlingerová a Kuzmová vytvořily v knihovně výstavku. Co výstavku! Hotové muzeum! Učitelky prvního stupně v týdnu oslav chodily do školy v nádherných šatech a hlavně kloboucích, které připomínaly slávu První republiky. Nadšení zasáhlo všechny. Takže ve čtvrtek při společné dvouhodinovce v aule byla i spousta našich žáků v dobovém oblečení. Zazpívali společně písně Ach, synku, synku, Ta naše písnička česká a na závěr československou hymnu, kterými byla proložena jejich vystoupení. Kromě toho nám pánové Rejsek a Dušek předvedli uniformy a výbavu legionářů a českého četnictva. Pro 2. stupeň si paní Kočišová z ašského muzea připravila přednášku o minulosti Ašského výběžku. Nedá se v jedné zprávě popsat celý průběh našeho projektu, ale bez falešné skromnosti si musíme všichni poklepat rameno, protože tohle se opravdu povedlo. Nakonec si můžete všechny části projektu prohlédnout na webu školy. V pátek jeli žáci druhého stupně na symfonický koncert Má vlast do Mariánských Lázní a první stupeň podle rozpisu navštěvoval naše školní muzeum. Zmínila jsem paní učitelky Kuzmovou a Dantlingerovou, ale garanty projektu a moderátory čtvrtečního dopoledne, kteří si taky zaslouží ocenění, byly paní učitelky Balko, Živčáková, Kratochvílová a pan učitel Podhajský; a to taky není úplně fér, protože všichni další učitelé se zapojili a přispěli ke zdaru celé akce. Děkuji všem! Učitelům i žákům a rodičům! Bylo to krásné!

            Jaromíra Rusiniková

            Reportáž MVTV

            Publikováno 4. 11. 2018

        • 4. B si uvařila na oslavu výročí republiky škubánky s mákem
          • 4. B si uvařila na oslavu výročí republiky škubánky s mákem

          • Abychom minulost poznali ještě lépe, uvařili jsme si ve školní kuchyňce škubánky s mákem. Je to jídlo, které běžně naše babičky předkládaly svým rodinám. To velmi prosté jídlo z brambor a mouky, aby lépe „klouzalo“ do krku, se pomastilo sádlem nebo máslem a posypalo mletým mákem s cukrem. Svůj název škubánky, prý dostalo podle nutného škubání rukou, když se je hospodyně snažila odlepit ze lžíce na talíř. Děti mají rády sladká jídla, ale moje očekávání jejich apetit překonal. Několikrát si přidávaly, když se před tím aktivně na přípravě škubánků podílely. Natěšené na vaření si každý přinesl svou škrabku na brambory, a všechny byly velmi šikovné. Práci s vařícími bramborami jsem sice zastala z bezpečnostních důvodů sama, ale to bylo skutečně všechno, co jsem dělala. Děti si pak samy vyzkoušely škubání při nandávání na talíře. Těšíme se na další pracovní činnosti v kuchyňce. Čteme Robinsona Crusoe, tak si příště upečeme kváskový chléb.

            Publikováno 4. 11. 2018

        • Proběhlo odpoledne v knihovně s bratry Čapkovými
          • Proběhlo odpoledne v knihovně s bratry Čapkovými

          • Během projektu „100 let republiky“ jsme se sešli ve školní knihovně a připomněli si velikány naší literatury pro děti i dospělé. Bratry Josefa a Karla Čapkovi. Kromě krátkého medailonku o jejich životě, jsme si ukázali knihy obou autorů v naší knihovně. Přečetli kapitolu z knihy Povídání o pejskovi a kočičce, tu o „Pyšné noční košilce“, zazpívali si písničku „Byla bílá už není…“ a na závěr odpoledne v knihovně vyplnili vědomostní kvíz na vybrané téma. Malé čtenářky od 1. – 3. třídy byly velmi úspěšné a test zvládly téměř bez chybiček.  Velká gratulace a poděkování bratrům Čapkům za knihy, které nás baví…..zvlášť ty o pejscích a kočičkách!!!

            Publikováno 30. 10. 2018

          • Finále okresního kola - Přespolní běh pro žáky 1. stupně a 2. stupně

          • Ve čtvrtek 11. října proběhlo v Chebu 2. kolo soutěže v přespolním běhu pro žáky a žákyně prvního stupně základních škol. K radosti všech se mezi 5 nejlepších škol v okresu Cheb probojovalo na základě jednoznačného vítězství mezi školami okrsku Aš i naše družstvo. Závěrečný díl se uskutečnil v terénu v blízkosti pořadatelské školy, kterou byla jako vždy 4. ZŠ Cheb. Za optimálního počasí se zhostila své role na jedničku, závod měl hladký a bezproblémový průběh. Do běžecké soutěže jsme nominovali 6 děvčat a 6 hochů z 2. až 5. tříd. V konkurenci jsme obsadili poslední 5. místo s minimálním odstupem 2 bodů na ZŠ Františkovy Lázně na místě čtvrtém. Konečný výsledek je podle mne přesto vynikajícím úspěchem pro ZŠ a MŠ Okružní ze dvou důvodů – zopakovali jsme po roce postup do finále okresního kola (vloni „bedna“ a bronzové medaile) a zároveň být mezi 5 nejlepšími školami okresu, to se rovněž počítá. Pochvalu zaslouží všichni, musíme však vyzdvihnout nasazení a následné umístění Natálky Trojanové (2. místo), Ivany Džupinové (4. místo), Liliany Koubové (6. místo). Chlapci na taková umístění nedosáhli, k nejlepším v našich barvách patřili Ivo Křížek, Ladislav Balšánek, Tomáš Pokorný.

            Celkové pořadí:

            1. 1. ZŠ Cheb 78 bodů

            2. 4. ZŠ Cheb 85 bodů

            3. ZŠ M. Lázně 97 bodů

            4. ZŠ F. Lázně 109 bodů

            5. ZŠ a MŠ Okružní Aš 111 bodů

            Body jsou součtem umístění všech reprezentantů.

            Oceňujeme a vysoko hodnotíme i další účast a celkové 5. místo v FOK u starších dívek. Tam již samotný postup u děvčat této kategorie byl pro mě ohromným a radostným překvapením. Nejlepší z družstva byly Sára Vinceová (8. A) a Kristýna Hunková (9. A)

            Mgr. Karel Sláma

            Publikováno 15. 10. 2018

        • Drakiáda 2018
          • Drakiáda 2018

          • Školní parlament uspořádal ve čtvrtek 11. října drakiádu. Byl nádherný den, slunce zářilo z blankytné oblohy a pofukoval vítr. Ideální podmínky. V půl třetí se začali na hřiště za školou scházet rodiče s dětmi. Tatínkové se činili, zřejmě zavzpomínali na své dětství a pouštění draků je vyloženě chytilo. Samozřejmě že půjčili draka i dětem, ale udržet ho ve výšce nějakou dobu se dařilo jen málokomu. Byla to výzva. Vítr měnil směr i sílu, jak se mu chtělo, a to se drakům vůbec nelíbilo. Nejúspěšnějším pouštěčem draka byla rodina Chládkových. Jejich drak z veliké výšky celou dobu pyšně shlížel na pachtění ostatních. Krásné a veselé odpoledne korunovala vysoká účast.

            Publikováno 15. 10. 2018

        • Jak jsme vyráběli sýr
          • Jak jsme vyráběli sýr

          • V úterý 18. září se vypravili žáci našich čtvrtých tříd na Školní statek do Ekocentra v Chebu. Už na konci loňského školního roku jsme se přihlásili na výukový program Mléko. Co všechno obnášel se dozvíte v článku. Děti v úvodu musely zapátrat ve svých hlavinkách, která zvířata, kromě krávy, dávají mléko; a následně se dozvěděly, čím se dobytek krmí. Tedy hlavně v zimě. Protože v létě vidí krávy, jak se pasou na louce.

            Ale co v zimě? Na školním statku byl v kbelíku ječný šrot, na záhonu rostla veliká krmná řepa, takže je o zvířata v zimě postaráno, když se člověk – chovatel stará. Těch informací byla spousta. Prohlédli jsme si máselnici, na zdi visely cepy na mlácení obilí. Byl i trenažér, na kterém si vyzkoušely dojení… A pak jsme si vyrobili sýr. Pan lektor děti výrobou sýra skvěle vedl. Bylo to napínavé a skoro kouzelnické číslo. Nalijete trošku toho a trochu onoho a najednou je z obyčejného mléka sýr. Děti to bavilo. Odnesly si domů kousek vlastnoručně vyrobeného sýra a spoustu poznatků, které se jim možná v hlavě pomotaly, ale až budou doma jíst sýr, vybaví se jim, že začíná u krávy a u dojení a pak je s tím ještě spousta další práce, o které je třeba něco vědět, aby se povedla. Školní statek nenabídl jen výrobu sýra a trochu alchymie. Děti viděly spoustu domácích zvířat. Celou dobu se ozývali krocani a krůty – největší domácí ptáci, kteří se dnes málo vidí. V chlévě podrbaly kozla s předlouhými rohy a prošly kolem dalších domácích zvířat. Zahrada školního statku má kromě užitkových rostlin i bylinky a stromy. Nejen ty ovocné. Díky dotaci Karlovarského kraje, který zaplatil dopravu autobusem, se sem určitě ještě vrátíme a upečeme si třeba chleba. A zase si uvědomíme, že je to půda, která nám dává obživu, a že musíme přírodu chránit a pečovat o ni, protože je to prostě Země živitelka.

            Publikováno 27. 9. 2018

        • Návštěva hejtmanky Karlovarského kraje
          • Návštěva hejtmanky Karlovarského kraje

          • Prvňáčky na naší škole přijela v jejich slavnostní den uvítat hejtmanka Karlovarského kraje Mgr. Jana Mračková Vildumetzová. První den školní docházky byl pro žáky Základní školy a mateřské školy v Okružní ulici opravdu slavnostní. Do krásně vyzdobených tříd se přišli na prvňáčky podívat nejen rodiče, prarodiče , ale také je přijela uvítat hejtmanka Karlovarského kraje Mgr. Jana Mračková Vildumetzová , starosta Mgr. Dalibor Blažek a paní ředitelka Mgr. Jiřina Červenková. Paní hejtmanka každému žákovi přinesla drobný dárek a popřála mnoho školních úspěchů. Paní ředitelka pak každého prvňáčka pasovala na školáka. Po slavnostním uvítání žáků prvních tříd zavítala paní hejtmanka i do sborovny , kde se setkala s pedagogy školy. Setkání bylo velmi milé a přátelské. Mgr. H. Dantlingerová

            Publikováno 7. 9. 2018

        • Den matek
          • Den matek

          • V úterý 15.5.2018 se zcela zaplnila aula naší školy rodiči – především maminkami – a dalšími diváky, kteří si nechtěli nechat ujít již tradičně milá vystoupení žáků a žákyň prvních, druhých a třetích tříd ke Dni matek. V úterý 15.5.2018 se zcela zaplnila aula naší školy rodiči – především maminkami – a dalšími diváky, kteří si nechtěli nechat ujít již tradičně milá vystoupení žáků a žákyň prvních, druhých a třetích tříd ke Dni matek. Všichni se na tuto akci svědomitě a s láskou připravovali, aby svým maminkám udělali radost. Prvňáčci recitovali básničky o maminkách, druháci zpívali, recitovali a pobavili diváky vtipy z rodinného prostředí a třeťáci kromě písní a básní také zatančili. Někteří jednotlivci předvedli na pódiu svoje hudební umění ve hře na flétnu a klavír a dvě nejúspěšnější děti v recitačních soutěžích skvěle přednesly vybrané básně. Každé vystoupení sklidilo nemalý potlesk a vyvolalo u maminek hřejivý pocit z toho, jak šikovné mají syny a dcery. Závěr a rozloučení se nesl v tónech písně o tatínkovi a mamince, kterou společně zazpívaly všechny děti za klavírního doprovodu paní učitelky Ivety Živčákové. Těšíme se příští rok na shledanou. Věra Ouřadová

            Publikováno 20. 5. 2018

        • Školní projekt OČMU
          • Školní projekt OČMU

          • Člověk se v životě dostává do situací, které by měl umět řešit. Proto se naše škola rozhodla uspořádat 10. května den nesoucí název OČMU (Ochrana člověka za mimořádných událostí). Člověk se v životě dostává do situací, které by měl umět řešit. Proto se naše škola rozhodla uspořádat 10. května den nesoucí název OČMU (Ochrana člověka za mimořádných událostí). Vše začalo o jeden den dříve nácvikem evakuace školy a skvělým představením ašských hasičů, kteří svým téměř kouzelnickým vystoupením předvedli žákům naší školy způsob a použití hasicích přístrojů při likvidaci ohně. Hned druhý den se pokračovalo. Žáci zpracovávali různé tematické okruhy. Kromě tradiční zdravovědy, tísňových linek, nebezpečí v přírodě jsme nově zařadili POKOS (Příprava občanů k obraně státu), bezpečnostní politiku EU, parkur a jiná nebezpečí na hřišti či v přírodě, neboť prázdniny jsou přede dveřmi a naším cílem je, aby je každý prožil v klidu a bezpečí. V průběhu projektu se nám také dostalo odborné pomoci. Žáci byli rozděleni do tří skupin. První skupinu, kterou tvořily 1. – 3. třídy, seznámili se svojí technikou profesionální hasiči, druhou skupinu - žáky 4. a 5. tříd učili studenti SZŠ v Chebu poskytovat první pomoc a o krizovém řízení žákům vyprávěl Bc. Vladimír Víša z Městského úřadu v Aši. Třetí skupinu tvořili žáci druhého stupně. Ti se vydali na exkurzi do stanoviště IZS v Okružní ulici, aby poznali nejen techniku, ale i vybavení záchranných vozů a práci záchranářů. Každá skupina zpracovala vlastní prezentaci, která bude součástí výzdoby školy. Mgr. H. Dantlingerová, Mgr. J. Rusiniková

            Publikováno 13. 5. 2018

        • Den Země
          • Den Země

          • Ke Dni Země (22. 4.) uspořádala naše škola jarní úklid v okolí školy. Ke Dni Země (22. 4.) uspořádala naše škola jarní úklid v okolí školy. Ve čtvrtek 19. dubna se před školou sešli učitelé, žáci i jejich rodiče. Napočítali jsme asi 60 párů rukou. Do zvelebování se hned po obědě pustila družina a od 15:00 další dobrovolníci. Uklízel se přilehlý skatepark, kde děti rády tráví volný čas. Nasbírali jsme 10 velkých pytlů s odpadem kovovým, plastovým a bio odpadem. Další čištění probíhalo za školou mezi zahrádkami, odkud bylo vyvezeno několik plných koleček harampádí. Děkujeme všem za spolupráci a ochotu udělat něco navíc pro všeobecné dobro. :) J.Š.

            Publikováno 10. 5. 2018

        • Stop násilí na školách
          • Stop násilí na školách

          • Naše škola se zapojila do velmi zajímavého a potřebného projektu „STOP“ násilí na školách – prevence kriminality. Naše škola se zapojila do velmi zajímavého a potřebného projektu „STOP“ násilí na školách – prevence kriminality. Jedná se o preventivní program, který seznamuje žáky se správnými reakcemi a zvládáním případných nežádoucích situací, přispívá k zvýšení vnímání okolního světa, ke správnému vyhodnocení potenciálního nebezpečí a k zvýšení šance mu předejít, popř. odolat. Program a osvojené techniky  napomáhají také vytvářet týmového ducha u žáků, posilují jejich psychickou odolnost nebo integrují „slabší“ jedince do kolektivu, v neposlední řadě zvyšují fyzickou a psychickou odolnost a celkově rozvíjí koordinaci pohybu. V našem kraji se tento projekt realizuje již třetím rokem na vybraných základních i středních školách. Zástupci České asociace okinawského karate a kobuda zavítali s nabídkou projektu i do našeho města a my ji přijali. Do projektu jsme zatím zapojili jen žáky 2., 5., 8. a 9. tříd. Každý měsíc do června, vždy po jedné hodině, se žáci budou v hodinách tělesné výchovy seznamovat pod vedením zkušených lektorů s teoretickými a praktickými základy sebeobrany.  Výuka bude přizpůsobena potřebám a schopnostem žáků daného ročníku.

            První lekce, která proběhla dne 20. a 21. března, měla mezi žáky i učiteli veliký ohlas. Po teoretickém úvodu byli žáci nejprve seznámeni s prvky bezpečného chování, se správným vyhodnocením krizových situací a s nejúčinnějšími metodami a prvky sebeobrany. Poté došlo k očekávaným praktickým ukázkám s instruktorem včetně vysvětlení hlavních chyb. Nácvik žáci prováděli ve dvojicích a nacvičovali tři základní obranné techniky sebeobrany při napadení. Vzhledem k celkovému dění ve světě, k praktičnosti a užitečnosti pro naše žáky, bychom chtěli v tomto projektu pokračovat i v příštím školním roce a hlavně zapojit postupně všechny třídy naší školy. Mgr. H. Dantlingerová, Mgr. K. Sláma

            Publikováno 5. 4. 2018

        • Lyžařský areál patřil našim žákům ze 7. A
          • Lyžařský areál patřil našim žákům ze 7. A

          • Ve školním roce 2017/2018 jsme uspořádali lyžařský výcvikový kurz (LVK) pro žáky a žákyně 7. A. Původně plánovaný termín před jarními prázdninami byl z důvodu špatných sněhových podmínek zrušen, ale vedení školy mělo v rezervě jako náhradní variantu ještě týden na přelomu měsíců února a března. Od pondělí 26. 2. do pátku 2. 3. za optimálních sněhových podmínek, ale arktických mrazů (teplota dopoledne se pohybovala u hodnot minus 15 stupňů) skutečně kurz proběhl. K výcviku jsme využili pohostinnosti krásného lyžařského střediska na kraji města Aše pod dominantou ašskou rozhlednou. Vedoucím lyžařského kurzu byl jmenován paní ředitelkou Mgr. Karel Sláma, vlastní lyžařský výcvik zajišťovali instruktoři Veronika Franková, Bc. Jan Kytka a první 2 dny aktivně pomáhal pan Mgr. Podhajský. Úroveň lyžařských schopností dětí na sjezdovkách se projevila hned na 1. rozježdění na svahu. S výjimkou dvou žákyň a 1 žáka všichni ostatní úplní začátečníci, kteří se poprvé postavili na lyže. Všichni sjezdaři byli velmi disciplinovaní. Měli očividný zájem pracovat na sobě, naučit se základům či zlepšit svoji techniku jízdy tak, aby byli schopni pravidelně lyžovat nejen na ašských sjezdovkách. Výborně plnili pokyny instruktorů, sledovali jejich ukázky. Naučili se toho v průběhu jednoho týdne opravdu mnoho. Dobrou vizitkou práce a nasazení instruktorů bylo i to, že poslední den výcviku každý lyžař dokázal sjet sjezdovku dolů i vyjet vlekem nahoru. V pátek 2. března jsme připravili závody v obřím slalomu, na které se všichni účastníci kurzu velmi těšili. Každý lyžař projel dvě kola, do celkového pořadí byl započítán lepší čas. Nádherné bylo, že všichni si poradili se záludnostmi připravené tratě, byli hodnoceni a objevili se ve výsledkové listině. Tři nejlepší obdrželi jako cenu sladkou odměnu.

            Závody: 1. Alexandr Tran    1. Veronika Jeníčková

                         2. Jakub Kubinec   2. Adéla Motyčková

                         3. Matyáš Banko    3. Karina Žyhota

            Obrovským kladem kurzu bylo to, že se při výcviku nikdo nezranil a všichni byli z tohoto náročného, ale perfektně připraveného týdne uneseni a nadšeni. Věřím, že nikdo z dětí na tento nádherný sport nezanevře a bude v případě možnosti v něm i nadále pokračovat. Obrovskou výhodou je, že sjezdovky jsou u nás doslova za humny.

            Všem žákům - aktérům patří pochvala a slova uznání za předvedené výkony a chování. Byli dobrými reprezentanty naší školy!

            V Aši, dne 3. března 2018                                                                    Mgr. Karel Sláma

            Publikováno 14. 3. 2018

        • Okresní kolo v přehazované 1.stupně základních škol "tížené ovoce nepřineslo"
          • Okresní kolo v přehazované 1.stupně základních škol "tížené ovoce nepřineslo"

          • Dne 30.ledna se uskutečnilo okresní finále smíšených družstev v přehazované v Chebu. Dne 30.ledna se uskutečnilo okresní finále smíšených družstev v přehazované v Chebu. Naše škola navzdory konání paralelní akce konané ve Františkových Lázních postavila s chutí družstvo s cílem potrápit chebské soupeře a pokusit se o zázrak jménem "postup do krajského kola". Ovšem nedříve však bylo zapotřebí zvítězit minimálně ve dvou ze třech hraných zápasech. V cestě nám stály celkem tři školy: 1. ZŠ Cheb, 2. ZŠ Cheb a 3. ZŠ Cheb. Systém, který se celý turnaj řídil, byl následovný. 2 sety omezené časem 7 minut s tím, že pokud by došlo k remíze, rozhodoval by 3. set hraný na 4 minuty. Ani v jednom případě však rovnost nenastala. Každý tým měl dle pravidel stanoven přesný počet 6 hráčů v poli (3 dívky a 3 hochy.) V prvním utkání naši žáci 1.stupně nastoupili proti domácímu celku 3.ZŠ Cheb, který od prvních minut diktoval tempo hry. Vlažný začátek našich žáků dopuštěný plných technických chyb znamenal prohru 15:3. 2. set přinesl zlepšení naší koncovky, ale na rozjetého domácího soupeře to nestačilo, a i v 2. setu jsme prohráli poměrem 14 : 6. V druhém utkání nastoupilo naše družstvo proti 2. ZŠ Cheb. Našim cílem bylo vyvarovat se chybám z 1.utkání, hrát jednoduše, chytře, nekomplikovaně. Bohužel, ani zde se našim žákům nepodařilo dodržet taktické pokyny a po slibném začátků nás i druhý soupeř přehrál v 1.setu hladce 10:5. Frustrace z 3.prohraného setu za sebou dokonal 2. set proti 2.ZŠ, kde jsme doslova vyklidili pole a prohráli se soupeřem z 2. ZŠ poměrem 15 : 4. Do třetího utkání naši žáci nastupovali s vidinou min. zisku 3.místa v konečném pořadí. Ovšem zapotřebí bylo udolat soupeře z 1. ZŠ jakýmkoliv rozdílem, ať už 2:0 na sety ,či 2:1 na sety. Tento zápas sliboval zajímavou podívanou, jelikož obě družstva měla na kontě shodně 0 bodu, a tak bylo o co hrát. 1. set se však našim hochům a dívkám vůbec nevyvedl a po snaze konečně zlomit prokletí bez vyhraného setu jsme soupeři podlehli 12:6. 2. set byl naší poslední nadějí obrátit utkání v náš prospěch. Po hororovém úvodu, kdy jsme rychle a hladce prohrávali 4:0, byl z ničeho nic, rychlý infarktový obrat na 7:4 , bylo to poprvé v celém turnaji, co naši žáci vedli, ale opět se nám zbrklost a zakončení koncových míčů vymkla z rukou a po smolných chybách se nakonec zrodil konečný výsledek v náš neprospěch poměrem 11 : 10. Pochvalu za nasazení a snahu v jednotlivých zápasech si zaslouží všichni naši reprezentanti Základní školy Okružní a to konkrétně: Tomáš Grosman (kapitán), Vojtěch Karlík, Dominik Gašpar, Ladislav Demeter, Karolína Školová, Karolína Mrázová, Liliana Zemanová , Anežka Chládková.

            Konečné pořadí:

            1. místo - 3 ZŠ Cheb 9 bodů

            2. místo - 2 ZŠ Cheb 6 bodů

            3. místo - 3 ZŠ Cheb 3 body

            4. místo – Základní škola Okružní 0 bodů s celkovým skóre 34:77

            Publikováno 7. 2. 2018

        • Vycházka za zvířátky
          • Vycházka za zvířátky

          • Ve čtvrtek 19. října se žáci prvních ročníků společně (1. A, 1. B) vydali na příjemnou podzimní vycházku, která směřovala do Krásné u Aše. Zde totiž navštívili statek paní Martiny Pospíšilové. Nejprve si všichni prohlédli chovaný dobytek a dozvěděli se něco ze života těchto zvířat. Dále si kluci a holky mohli vyzkoušet, jak se dojí mléko od opravdové krávy. Na závěr se každý, kdo chtěl, svezl na přítulném poníku Mirečkovi. Dětem se akce líbila a všichni se moc těší na jaro, co nového bude na statku. sourlu

            Publikováno 10. 11. 2017

        • Hallowen 2017
          • Hallowen 2017

          • Mezi podzimní svátky se řadí Hallowen připomínaný zejména v anglicky mluvících zemích od 19. století. Protože se na naší škole angličtina vyučuje již od třetího ročníku, přišlo několik žáků 31.10. 2017 do školy v převleku za strašidla, kostlivce, duchy či čaroděje. Svou proměnou vzbudili rozruch zejména mezi mladšími spolužáky. Chodbou se proto o přestávkách ozývalo kvílení, hučení, bafání spolu s výkřiky leknutí. V Čechách dáváme přednost klidnější vzpomínce, tzv.DUŠIČKÁM. Památka zemřelých připadá na 2.listopadu. wimm

            Publikováno 6. 11. 2017

        • STROM U TESCA
          • STROM U TESCA

          • V dopoledních hodinách 30.10.2017 se žáci 3. A ze ZŠ a MŠ Okružní dostavili před obchodní dům TESCO v Aši, aby se zde zúčastnili slavnostního vysázení několika stromků, které by měly zkrášlovat volné prostory v okolí. STROM U TESCAPo krátkém proslovu ředitelky obchodního domu TESCO a místostarosty Aše si přítomné organizace vybraly stromek a předem připravenou jámu.My jsme sáhli po jediné borovičce a hrnuli se ke třetí jámě.Jsme přeci třeťáci a naše škola byla kdysi počítána jako třetí základní škola v Aši (to nám objasnila paní učitelka).Shledali jsme, že po víkendovém klimatickém jevu Herwartu, je z díry lavor plný vody a připravená zemina jedna bahnitá koule. Vysazování se tím hned stalo namáhavější, nežli jsme si mysleli. Vědomí, že zde zastupujeme celou naši školu a námi odvedená práce musí být dokonalá, nám dodalo sílu. Bláto pod nohama čvachtalo a stříkalo na všechny strany, ruce záhy prokřehly a lopata se smýkala. Společným úsilím se nám borovičku zasadit podařilo. Při zatloukání loga školy šlo kladivo z ruky do ruky a z úst zněla přání naší borovičce. „ Jen aby rostla do krásy a síly.“ Některé děti slíbily, že se na ni budou chodit dívat při každé návštěvě TESCA. Odměna za práci byla hmotná (zapečená slanina na housce, banán a krabička džusu), ale hlavně morální. wimm

            Publikováno 6. 11. 2017

        • Ukázková hodina v 1. třídách
          • Ukázková hodina v 1. třídách

          • V úterý  17. října  odpoledne se  naši nejmenší žáci vrátili  zpět do školy, aby  všem maminkám, tatínkům, babičkám a dědečkům, kteří se na ně přišli podívat, ukázali, jak jim to ve škole jde a co se za měsíc a půl naučili. S trochou trémy žáci předvedli, že už umí nejen trochu číst, psát, počítat, vyprávět o podzimu, ale hlavně chtěli ukázat, že už jsou opravdoví školáci. Hodina utekla jako voda. Za předvedený výkon sklidili prvňáčci velkou pochvalu. Dantl.

            Publikováno 23. 10. 2017