• Slam poetry do škol
          • Slam poetry do škol

          • Slam poetry do škol. Tak zněl název dnešního představení. Většina z žáků 2. stupně nevěděla, co má očekávat. Na scénu přišli čtyři „týpci“. Když se představili, zjistili jsme, že jsou to mistři a vicemistři ČR ve slam poetry.

            A co že to tedy je?

            Je to souboj v přednesu vlastních textů bez rekvizit a kostýmů. Sama chytrá wikipedie říká, že slam poetry (z anglického slam – bouchnout, prásknout) je specifický styl přednesu. Vznikl ve Spojených státech v druhé polovině 80. let. Pro výslednou podobu slam poetry platí, že performativní přednes autorů je hodnocen na bodové škále od 0 do 10 prostřednictvím poroty z publika, povětšinou shromážděného v baru.

            My jsme se shromáždili v aule naší školy a stali jsme se svědky tříkolového souboje; v každém kole jsme slyšeli všechny 4 soutěžící, celkem tedy 12 přednesů. Za jednotlivá vystoupení rozdávala porota, která byla sestavená z našich žáků, body. Velký ohlas měl vítěz Dr. Filipitch, na druhém místě skončil místní Vašek z Aše.

            Oblečení, chování, projev a texty hostujících umělců vydaly za pár hodin literární výchovy a staly se motivací k účasti na recitační soutěži, protože všichni viděli, že „říkat básničky“ nemusí být jen pro malé děti nebo pro holky. Více foto na Slam poetry do škol.

        • Lyžařský výcvik
          • Lyžařský výcvik

          •  

            V uplynulých 14 dnech proběhla další velmi vydařená akce v naší škole: Lyžařský výcvik pro druhý stupeň.

            Lyžařský výcvik se konal ve dvou termínech, od 7.2. – 11.2. pro sedmé třídy a devátou, od 14.2. - 18.2. pro osmé třídy.

            Výcviku se dohromady zúčastnilo 35 žáků.

            Začínali jsme v pondělí v 8 hodin, kdy jsme se sešli na parkovišti vrchu Háj a každý den jsme lyžovali až do 12.30 hodin.

            Žáci byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina byla pro pokročilé a druhá pro začátečníky. Velkou pílí a snahou začátečníků jsme mohli už od středy obě skupiny spojit a jezdili společně na vleku.

            Všichni zúčastnění žáci a žákyně předvedli super výkony, naučili se jezdit na vleku, sjíždět bez problémů sjezdovku a užili si za svůj týden hodně srandy.

            Všem děkuji za perfektní přístup a chování během výcviku.

                                                                                                         Mgr. Přibyl Roman

            Více najdete ve fotoalbu Lyžařský výcvik.

        • Ovoce do škol
          • Ovoce do škol

          • Tento týden jsme v rámci projektu „Ovoce do škol“ dostali místo (ne)obyčejné české hrušky hruškovec přelahodný, známý jako avokádo, kiwi a mango a ještě zeleninu – bílou ředkev vodnici a kedluben. Některé třídy si uspořádaly ochutnávku ve své třídě, 4. A ochutnávala ve školní cvičné kuchyňce. Žáci si ovoce a zeleninu sami připravovali: loupali a krájeli, a nakonec si ve skupinách vše krásně naaranžovali na talíř, protože se přece jí i očima. Všichni vyzkoušeli chuť všeho, i když na avokádo se nejdřív mračili. Nakonec se o první místo popralo mango s bílou ředkví. Více fotografií v albu Ovoce do škol.

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          • 3.2.2022 se na naší škole uskutečnil koncert s tématikou Queen. Žáci si  mohli nejen poslechnout legendární písně skupiny Queen, ale dozvěděli se i něco o její historii. Na konec se dobrovolníci připojili ke kapele a zazpívali jeden z nejslavnějších hitů „Somebody to love“

        • Pracovní příležitost v zahraničí
          • Pracovní příležitost v zahraničí

          • 13.1.2022 se uskutečnil projekt Pracovní příležitost v zahraničí. Žáci si mohli vyzkoušet přímou komunikaci s rodilými mluvčími z Německé spolkové republiky. Nejdříve se rozdělili do tří skupin a každá skupina vedla jeden rozhovor, na který si připravili otázky. Při hovoru otázky nejen pokládali, ale i zodpovídali. Aktivní užívání jazyka se jim velmi dařilo, komunikace probíhala bez větších obtíží. Na závěr si žáci připravili pohoštění podle receptu německé kuchyně. Dopoledne bylo velice vydařené a spokojenost byla na všech stranách.