• Jím jako Papuánec
          • Jím jako Papuánec

          • V rámci plánovaného plnění minimálního preventivního programu jsme uspořádali zajímavý odpolední projekt, který měl našim žákům přiblížit, jak žijí lidé na druhé straně naší zeměkoule. Jak bydlí, co jí, jak mluví… měli jsme radost, že odpolední výzvu přijalo 25 žáků od 3. do 6. ročníku. Pan učitel Kostroun si připravil motivační prezentaci o státě Papua Nová Guinea a pak je v aplikaci Kahoot! nechal změřit vnímavost. Vyhrál čtvrťák! V našem projektu se našli všichni!

            Pak už byl čas na zpracování vlastní prezentace. Děti měly k dispozici tablety a slepou mapu světa a obrázky, které představovaly běžně používaná slova a fráze a slovní popis papuánské vlajky, a nakonec i batáty, aby si upekly sladké hranolky. Bylo to fajn! Moc fajn! Malým i velkým se projekt líbil.

            Co je projet Dnes jím jako…? 

            Tak ten vznikl na základě nadšení několika mladých lidí. Většina z nich dobrovolně působila v některé rozvojové zemi.

            Projekt měl u žáků i pedagogů pozitivní ohlas, a proto pokračuje a přináší informace z míst, kde organizace SADBA, z. s. pomáhá. Při přípravě projektu vychází z materiálů pocházejících převážně od dobrovolníků a prokládá je zajímavostmi a informacemi z dané země z různých zdrojů. Kvalita každého ročníku závisí na dodaných materiálech, nadšení pedagogů, časových možnostech organizátorů i aktivitě a zájmu dětí. Tento projekt nemá být náhražkou profesionálně zpracovaných cestopisných příruček či vzdělávacích materiálů, ale spíše upřímnou výpovědí lidí, kteří v dané zemi opravdu žili a kterým není lhostejný osud tamějších lidí.

            za Prevtým Okružky N. Švecová, A. Ulbrich, M. Kostroun a J. Rusiniková.

            Více foto zde.

        • Spolupráce ZŠ Okružní a Bogner Grundschule Selb se rozjíždí
          • Spolupráce ZŠ Okružní a Bogner Grundschule Selb se rozjíždí

          • Po covidových letech jsme se dočkali obnoveného česko-německého přátelství. V úterý 27. dubna vyjeli žáci 3. tříd na návštěvu do selbské Grundschule. A protože nás baví propojování 1. a 2. stupně, tedy malých a velkých, přidaly se i žákyně z 8. ročníku.

            Přivítání v Selbu bylo velkolepé. Všechny děti si společně zazpívaly dvě písničky – I like the flowers a Bruder Jacob, a pak už na ně čekaly různé zajímavé aktivity. Naši třeťáci obdivovali selbskou školu. My máme tu naši Okružku taky velmi pěknou, ale před rozlohou tělocvičny jsme si sedli na zadek. To bylo něco! Takže kreativní část byla zapomenuta a děti se radostně pustily do sportovního klání v různých disciplínách.

            Děvčata z osmičky si provětrala naučená slovíčka. Byla vzorným garde svým malým spolužákům. Bylo to prostě celé dokonalé. Teď je to na nás. Začínáme se chystat na podzimní návštěvu. Máme přece báječně velké hřiště! 

             

        • Krajské kolo Štafetového poháru v atletice v Chebu
          • Krajské kolo Štafetového poháru v atletice v Chebu

          • Ve čtvrtek 12. 5. 2023 se naši sportovci zúčastnili krajského poháru v atletice: Štafetový pohár pro dívky a chlapce. Do krajského kola jsme postoupili po úspěchu v okresním kole. V konkurenci sportovních škol naši reprezentanti bojovali a obsadili 11. místo z 15 škol. V Chebu nás opět reprezentovali: Thea Lorenčíková, Johana Jelínková, Natálie Pillingová, Tobiáš Krnáč, Matyáš Krnáč, Marek Procházka, Nguyen Ba Nhat Minh, Adéla Maříková, Lucie Halíková, Karolína Koubová, Pavla Laudátová, Šantroch František, Elizeus Pavel. Za nemocnou Kateřinu Belicovou, Denise Berkyho a Šimona Ďurinu zaskočili Kroftová Mia, Hess Daniel a Zavadil Michael.

            Po skončení závodů jsme navštívili McDonald´s v Chebu, kde děti čekala odměna za jejich sportovní výkony. Velké poděkování paní asistence Janě Opičkové za perfektní spolupráci a všem žákům obrovská pochvala nejen za sportování, ale i za jejich chování a tím vzornou reprezentaci naší školy.

        • Návštěva SPŠ v Ostrově
          • Návštěva SPŠ v Ostrově

          • Ve středu 10. 5. 2023 se vybraní žáci z 8 tříd zúčastnili exkurze do SPŠ v Ostrově nad Ohří. Jedná se o jednu z nejmodernějších středních škol v Karlovarském kraji. SPŠ nabízí velký výběr čtyřletých maturitních oborů a dostatek tříletých učebních oborů. Během návštěvy byli žáci rozděleni do několika pracovních skupin, seznámili se s kompletní nabídkou vzdělání a možností na této škole. Jedním z pozitivních benefitů, který tato škola nabízí, je i možnost zdarma si udělat řidičský průkaz. Celá akce se velmi povedla a žáky obohatila o velmi zajímavé informace.

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • Dne 2.5. 2023 se naši borci zúčastnili již 24. ročníku Mc Donalds´Cupu v minikopané pro 4.-5. třídy. V konkurenci ašských škol a ZŠ Hranice obsadili 4. místo. Nejlepší utkání sehráli ve skupině proti ZŠ Hranice s výsledkem 1:1, když naši branku vstřelil Roman Miko. Na turnaji nás reprezentovali: Šantroch František, Nguyen Tom, Miko Roman, Elizeuis Pavel, Zavadil Michal, Šivák Daniel, Uhlík Matyáš, Viczmandi Tomáš, Volfík Tadeáš.

            Poděkování všem za předvedené výkony a vzorné chování.

        • Čarodějnice v družině
          • Čarodějnice v družině

          • V pátek 28. dubna se u nás v družině objevilo několik čarodějnic, některé hodné, některé zlé. Ve všech případech to byly čarodějnice vyrobené stejně jen z papíru. Žádné čarodějnici nechyběl pořádný klobouk a koště. Děti si výrobu čarodějnic moc užily.

        • OVOV v režii Okružky
          • OVOV v režii Okružky

          • Vážení sportovní přátelé,

            v úterý 25. dubna 2023 se ve sportovní hale v Geipelově ulici v Aši uskutečnil už 9. ročník Ašského OVOV halového pětiboje. Organizátorem byla jako obvykle ZŠ a MŠ Okružní z Aše.

            V hale se sešli nejlepší sportovci ze 4 škol našeho Ašského okrsku – ZŠ Kamenná, ZŠ Hlávkova, ZŠ Hranice a naší pořadatelské školy. Dalším jsou pravidelným účastníkem každého ročníku i reprezentanti ZŠ Františkovy Lázně a nově výzvu přijali i sportovci ze 6. ZŠ v Chebu.

            Dohromady se na startovní čáru postavilo 102 sportovců v ročnících 2008-2011.

            Soutěžilo se v kategorii družstev, kam každá škola přihlásila do svého týmu 4 dívky a 4 chlapce, a v kategorii jednotlivců.

            V 8.30 hodin byla velká sportovní událost slavnostně zahájena. Hned na to se rozběhly disciplíny pětiboje na připravených stanovištích a podle připraveného harmonogramu. Hod medicinbalem vzad (3 pokusy), trojskok (2 pokusy), sed-leh, švihadlo ve 4 variantách a dribling s basketbalovým míčem mezi metami. Poslední tři výše jmenované disciplíny vždy po dobu 2 minut.

            Výsledky našich reprezentantů snesou nejvyšší kritéria a slova uznání.

            Družstvo ve složení: Belicová Tereza, Šneberková Marie, Koubová Liliana, Cihiová Samanta, Surdu Roman, Hampl Samuel, Uuganbayar Belguudei a Nguyen Patrik obsadilo celkově 3. místo za vítěznými Františkovými Lázněmi a Chebem.

            V souboji jednotlivců jsme získali rovněž krásná umístění:

            1. místo: Walchetseder Matyáš (8.B)

            2. místo: Vanessa Elizeusová (6.A)               

            3. místo: Tomáš Bartok (7.A)

            3. místo: Jaroslav Panec (7.B)

            3. místo: František Šantroch (5.A)

                         

            Poděkování všem, kdo pomohli!!!  Spoluorganizátorům Horákové Marcele, Janě Opičkové a Mirce Rusinikové. Žákům 9.A a B, kteří pracovali jako rozhodčí a pomocníci. Městu Aš za poskytnutí finanční podpory z grantového systému města a vedení školy za velkou podporu všech sportovních aktivit. Soutěžícím za účast a snahu o co nejlepší výkony.

        • Den Země
          • Den Země

          • I ve školní družině jsme si připomněli Den Země. Celý týden jsme se věnovali ekologii. Povídali jsme si o tom, jak tento svátek vznikl, proč se slaví, jak je důležité být ohleduplný k životnímu prostředí. Děti uváděly příklady toho, jak se samy mohou zapojit například tříděním odpadu, šetřením vodou, recyklací a ochranou přírody. Také si vyrobily návrhy na hezké malované popelnice a zasoutěžily si v třídění odpadu. Odpad na kartičkách rozdělovaly do příslušných kontejnerů. Celou akci jsme zakončili sběrem odpadků kolem naší školy. 

        • Sportovní dopoledne na Okružce
          • Sportovní dopoledne na Okružce

          • Ve středu dne 19.4.2023 se konalo v naší tělocvičně Okrskové kolo ve vybíjené pro žáky 1. stupně (4. a 5. ročníků).

            Ve finále se utkali reprezentanti naší školy a ZŠ Kamenná. Po velkém boji byla úspěšnější „Kamenka“ a zaslouženě vyhrála.

            Naše družstvo hrálo ve složení: Kotlár Adam, Tran Bao Ngoc, Daniel Petr a Hess Daniel ze 4.A, Uhlík Matyáš a Chotětický Lukáš ze 4.B, Pillingová Julie, Miko Roman a Berky Denis z 5.A, Beňáková Simona a Zavadil Michal z 5.B.

            Po skončení vybíjené jsme sehráli proti „Kamence“ utkání v minikopané, v kterém byli naši žáci úspěšnější a zvítězili 5:4.

            Celé sportovní dopoledne se velmi vydařilo a všem sportovcům patří velké poděkování za sportovní výkony i perfektní chování.

            Sportu zdar                                                                                       

        • Velikonoční vyrábění
          • Velikonoční vyrábění

          • Na Modré pondělí se vypravili žáci pátých tříd na Školní statek v Chebu. Čekalo je tam tvořivé velikonoční dopoledne.

            Pod vedením paní Markové a Janovské si vyrobili velikonoční dekoraci z březového proutí, ochutnali upečeného tvarohového beránka a připomněli si lidové zvyky a tradice blížících se Velikonoc.

            V druhé části dopoledního programu si žáci prohlédli statek. Měli štěstí, protože se jim naskytl pohled na čerstvě narozená mláďata.  Některá si mohli dokonce pohladit nebo pro ně připravit zdravé krmení.

            Děti zaujalo nejen vlastní vyrábění, ale i exkurze po statku.

            Foto zde: Velikonoční vyrábění.

        • OVOV Františkovy Lázně 2023
          • OVOV Františkovy Lázně 2023

          • Dne 27.3.2023 se naši sportovci zúčastnili Okresního kola OVOV ve Františkových Lázních.

            V soutěži družstev nás reprezentovali: Šlechtová Adéla, Benedeková Daniela, Samanta Cihiová, Kotlárová Alžběta, Nguyen Duc Hieu, Uunganbayar Belguudei, Panec Jaroslav a Walchetseder Matyáš. V soutěži jednotlivců nastoupili Šneberková Marie, Belicová Tereza, Ďurinová Emma, Jetelová Monika, Kmeťová Barbora, Koubová Lilian, Elizeusová Vanessa, Hampl Samuel a Pilař Standa.

            V soutěži družstev jsme skončili na krásném 4. místě se ziskem 16 748 bodů. Dosáhli jsme o 1400  bodů více než v loňském roce.  V soutěži jednotlivců, kategorii dívek 2008 se umístila Monika Jetelová na 4. místě, Maruška Šneberková na 6. místě. V kategorii 2009 Daniela Benedeková jasně vyhrála a postoupila do krajského finále v Ostrově nad Ohří. Těsně pátá skončila Adélka Šlechtová, když jí k postupu chybělo 88 bodů.

            Další umístění našich závodníků ve svých kategoriích: Cihiová Samanta 6. místo, Koubová Lili 8. místo, Belicová Tereza 13. místo, Vanessa Elizeusová 16.místo, Emma Ďurinová 17. místo, Alžběta Kotlárová 20. místo, Kmeťová Barbora 23. místo.

            Uuganbayar Belguudei 7. místo, Hampl Samuel 12.místo, Hieu Duc Nguyen 15. místo, Pilař Stanislav 17. místo, Jarda Panec 18. místo, Matyáš Walchetseder 19. místo.

            Závodu se zúčastnilo celkem 145 sportovců. Našim reprezentantům musím poděkovat za snahu, dobré sportovní výsledky a slušné chování. Postupující Daniele Benedekové , přejeme hodně štěstí v krajském kole.

            Sportu zdar.                                 

            OVOV Františkovy Lázně 2023.

        • Čtenářské odpoledne
          • Čtenářské odpoledne

          • Že naše děti stále méně čtou a jejich čtenářské dovednosti se snižuj, je všeobecně známo. Najdou se ale i takové děti, které knihy a čtení milují. Právě pro ně, pro žáky 1. stupně ZŠ Okružní, bylo v knihovně školy 28. března připraveno čtenářské odpoledne s velikonoční tematikou. Pracovali s texty z knihy Josefa Lady - Jaro a s knihou Děti z Bullerbynu s kapitolou Velikonoce. Kvíz byl dost velikonoční a ne všichni dokázali odpovědět správně. Porozumění textu prověřilo 9 otázek a bonusové body mohli soutěžící čtenáři získat poznáním 4 druhů vajec, která mohou spatřit během velikonočních radovánek.  Nejlépe se dařilo poznat vejce husy, krůty, slepice a slepice hedvábničky Kristýnce Vítkové, která poznala všechna vejce! Opravdu šikovná. Díky tomu se umístila na 3. místě, vítězství získali dva soutěžící se stejným počtem bodů: Pavla Laudátová a Tadeáš Čikoš. Moc jim gratulujeme! Vítěznou pětku doplnil Tomáš Paučo a Jindra Paprsek. Nejmladší čtenářkou byla Dianka ze 2.třídy, kterou moc chválíme! Děkujeme všem knihomolům za účast, paní učitelce Mgr. Haně Dantlingerové za vyhodnocení soutěže a převelké poděkování za  sladké a knižní ceny Mgr. Lucii Drofové Šourkové.  Tímto chceme všem čtenářům popřát mnoho zajímavého čtení a zážitků s knihami a závěrem pozvat ty největší a nejzapálenější čtenáře 1.stupně na čtenářskou soutěž, která proběhne v říjnu příštího roku na Okružní škole a bude zde udělen titul "Nejlepšího čtenáře Ašska". 

        • Exkurze do Královské mincovny v Jáchymově
          • Exkurze do Královské mincovny v Jáchymově

          • Díky dotacím na dopravu z Karlovarského kraje se s našimi žáky mnohem snadněji dopravujeme na kulturní a enviromentální programy k lepšímu poznávání našeho kraje. Přestože se neučíme v lavicích, zážitky a znalosti které nabydeme se počítají a obohacují nás. Ve středu 22. března jsme se čtvrťáky (4. A + 4. B) ZŠ Okružní vyjeli po dlouhé zimě na první akci roku 2023, a to přímo na cestu královskou a středověkou! Minulé roky jsme se o středověku mnoho dozvěděli v chebském muzeu a v klášteře Teplá právě díky dotačnímu programu našeho kraje. Tentokrát jsme se vzdělávali v Královské mincovně v Jáchymově a dozvěděli se o zajímavostech středověkého hornictví ve městě, o vzniku tolarů, grošů, těžbě stříbra, uranu, ale i o smutných příbězích minulého století, které se odehrávaly právě zde. Možná si důležitost tohoto místa mnohem víc cení Američané, kteří sem vážou cestu přes oceán, aby se podívali, kde ty jejich dolary mají vlastně kořeny. Naši žáci hltali přednášku výborné průvodkyně půl druhé hodiny, poslechli si zajímavé místní pověsti právě ve sklepení, kde se tenkrát razili ty TOLARY. Prý jsme byli moc hodní, vzdělaní a to nás od průvodkyně pohladilo. Po prohlídce expozice jsme vyšlápli kopec - medvědí stezkou až k věži Svornost a divili se, jak je okolí Jáchymova malebné. 

        • Zajíčkova dílna
          • Zajíčkova dílna

          • Čas utíká doslova jako voda a Velikonoce již zase klepou na dveře. A proto děti z 2.A  opět navštívily „Zajíčkovu dílnu„ v Chebu. S paní Kertisovou jsem se dohodla, že si děti vyrobí korálkovou ozdobu s ptáčky. Nálada v dílně při výrobě ozdoby byla fajnová. Všechny děti si vyrábění náležitě užily a hlavně vyrobily krásný dárek pro rodiče. Těšíme se na příští vyrábění. Žáci z 2.A a paní učitelka a p. asistentka.

        • Sportovní úspěch chlapců a děvčat 2. stupně ZŠ Okružní
          • Sportovní úspěch chlapců a děvčat 2. stupně ZŠ Okružní

          •  

            V pátek 17.3. 2023 se konalo v Aši, v hale na Geipelově ulici okresní kolo v basketbale pro žáky a žákyně 2. stupně. Za účasti 6 družstev (Gymnázium Cheb, ZŠ Františkovy lázně, 5. ZŠ Cheb, ZŠ Mariánské lázně, Gymnázium AŠ a ZŠ Okružní) vybojovali naši reprezentanti zasloužené 2. místo. Na výborném výsledku se opět podíleli vedle kapitána Davida Flachse, Roman Surdu, Daniel Jeníček, Matěj Rákovský, Filip Sedláček, Josef Takáč, Mathias Slivka, Patrik Nguyen a Belguudey Uuganbayar. Všichni borci zaslouží pochvalu za perfektní sportovní výkony, bojovnost, chování během celého turnaje a skvělou reprezentaci naší školy. Zaslouženě postoupili do krajského kola, které se bude hrát v KV Aréně v Karlových Varech. Budeme jim i nadále držet pěsti.

            V kategorii děvčat, v konkurenci 4 družstev (ZŠ Okružní, ZŠ Mariánské Lázně, Gymnázium Cheb a 5. ZŠ Cheb) obsadily dívky sice 4. místo, ale svými výkony určitě nezklamaly. Družstvo hrálo ve složení – Plešková Patricie, Šedivá Natálie, Calopäreanu Michaela, Havlová Žaneta, Šneberková Marie, Šlechtová Adéla, Nguyen Julie, Jetelová Monika a Šiváková Tereza. Za své výkony zaslouží stejnou pochvalu jako chlapci.

        • Florbal
          • Florbal

          • V pátek 10.3.2023 se zúčastnili naši reprezentanti ze 4. a 5. tříd Okrskového kola ve florbale. Turnaj se konal v tělocvičně na Kelleru za účasti všech ašských základních škol a ZŠ Hranice. Naši žáci se umístili na 4. místě a jako jediné mužstvo vstřelili gól ZŠ Hlávkova (úspěšným střelcem byl Tomáš Viczmandi), která celý turnaj vyhrála.

            Naši školu reprezentovali: Šantroch František, Miko Roman, Ďurina Šimon, Hess Daniel, Nguyen Adam, Tran Bao Maruška, Čikoš Tadeáš, Pavlišová Eliška, Sojka Jiří, Vlach Vojtěch a Viczmandi Tomáš.  

            Děkuji všem žákům za perfektní přístup, předvedené výkony a chování během celého turnaje.

        • Sportovní úspěch chlapců
          • Sportovní úspěch chlapců

          • Ve středu 1.3. 2023 se konalo v Hazlově okrskové kolo v basketbalu. Své síly poměřili žáci 2. stupně základních škol. Naši hoši basketbal milují, a tak výzvu s nadšením přijali.

            Za účasti 5 družstev / ZŠ Hlávkova, ZŠ Kamenná, ZŠ Hazlov, Gymnázium AŠ a ZŠ Okružní/ vybojovali naši reprezentanti zasloužené 1. místo. Na výborném výsledku se podíleli vedle kapitána Davida Flachse, Roman Surdu, Daniel Jeníček, Matěj Rákovský, Filip Sedláček, Josef Takáč, Mathias Slivka, Patrik Nguyen a Belguudey Uuganbayar. Všichni borci zaslouží pochvalu za perfektní sportovní výkony, bojovnost, chování během celého turnaje a skvělou reprezentaci naší školy. Zaslouženě postoupili do dalšího kola. Budeme jim i nadále držet pěsti.