• Školní pohár
          • Školní pohár

          • Milí žáci,

            pro školní rok 2023/24 jsme pro Vás připravili sportovní soutěž o „ŠKOLNÍ POHÁR OKRUŽKY“. Každý měsíc budete soutěžit ve dvou disciplínách. Na konci školního roku sečteme všechny výsledky a vyhlásíme vítěze v jednotlivých ročnících a zároveň i nejlepší sportovce z I. A II. stupně.

            Tento měsíc soutěžíme v běhu na 60 metrů. Jako druhá disciplína je vytrvalostní běh / zahrádky, pro první třídu 500 m kolem hřiště/.

            Hodně štěstí a sportu zdar.

            RP a NF

        • Oznámení
          • Oznámení

          • OZNÁMENÍ

             

            O  UDĚLENÍ  ŘEDITELSKÉHO  VOLNA

             

             

            Oznamuji, že dne 27. a 29. 9. 2023 (pátek)  jsem na Základní škole a  mateřské škole Aš, Okružní 57, okres Cheb, využila možnosti vyplývající z § 24 odst. 2 školského zákona č. 561/2004 Sb.,  a vyhlásila z technických a ekonomických důvodů ředitelské volno pro všechny žáky naší školy.

             

            Školní jídelna - výdejna bude uzavřena, obědy budou odhlášeny školou, školní družina bude v provozu dle zájmu.

             

             

            V Aši 11. 9. 2023                                                                          Mgr. Jiřina Červenková                                                                                                                      

                                                                                                                       ředitelka školy

             

        • Školní akademie
          • Školní akademie

          • Ve čtvrtek odpoledne se zaplnila aula školy natěšenými rodiči, prarodiči a sourozenci, protože se konala tradiční školní akademie. Každá třída, od páté až po devátou, si připravila své vystoupení. Většinou se zpívalo, ale překvapil muzikál Budulínek, který s paní třídní učitelkou Hanou Dantlingerovou a uměleckou šéfovou skoro všech vystoupení Lucií Schwalbovou nacvičili žáci 5.B. 5.A si se svou třídní učitelkou Marcelou Horákovou rozpustile „zarepovala“, 7.A pod vedením pana učitele Kostrouna zatančila hula tanec a následovala další krásná vystoupení.

            Ovšem zlatým hřebem akademie je loučení s páťáky, kteří odcházejí na víceleté gymnázium, a velmi dojemné loučení s deváťáky, kteří vstupují do další životní etapy.

            Za skvěle připravená a vtipná vystoupení, nechyběl ani učitelský sbor s písní Červnová učitelka, je třeba poděkovat hlavním organizátorkám – paní Haně Dantlingerové za organizaci celé akademie a trpělivé zkoušení všech vystoupení, paní Lucii Schwalbové za hudební doprovod, s nimž jí pomohli další učitelé a žáci ašské ZUŠky, paní učitelce Aničce Ulbrich za organizaci devítkového loučení a Marcele Horákové za organizaci a technickou podporu. Díky nim měla akademie výbornou úroveň.

            Na závěr přišlo dojemné loučení s žáky devátého ročníku, ale ještě dojemnější bylo poděkování paní třídní učitelce Anně Ulbrich, které přednesl Dominik Gašpar. Bylo to bezprostřední, a proto milé. Paní učitelka dostala tak velikého medvěda, že si bude muset pořídit větší byt!

            Pokud jste na školní akademii chyběli, prohlédněte si naši galerii.

        • Edulab
          • Edulab

          • V pondělí 29.5. se osmé ročníky vydali do Chebu, aby navštívili kamion plný moderních technologií od Edulabu. Čekala na ně zajímavá prohlídka, kde se dozvěděli důležité informace o kyberbezpečnosti, 3D tisku, virtuální realitě nebo umělé inteligenci.

            Všechny technologie si mohli žáci vyzkoušet. Dokonce připravili s robotem kávu! Jelikož je celý projekt podporován Škoda Auto, mohli si žáci prohlédnout elektroauto na vlastní oči. A aby to celé nebylo jen o prohlížení, tak si na závěr zajeli kilometrový závod na elektrokolech, samozřejmě na eltrokolových simulátorech ale i tak se chlapci krapet zapotili! 

            Jelikož byl celý den moc hezký, tak nemohl skončit jinak než posilněním v Mc Donaldu. Cesta z Chebu do Aše je přeci jen daleká.

          • Školní výlety

          • Nejoblíbenějšími dny školního roku bývají ty, ve kterých se jezdí do divadla, realizují se celodenní projekty nebo se třídy vypraví na školní výlet, zkrátka – hlavně že se neučí. Ale není to tak, jak se zdá našim žákům. Místo a náplň výletu bývají pečlivě vybírané, protože jejich cílem je kulturně-poznávací činnost.

            Kam se letos vydali na výlet žáci z Okružní?

            Ti z 1.A, 2.A a 4.B navštívili Františkovy Lázně. Byli v minizoo, ochutnali léčivé prameny, svezli se vlakem i vláčkem a nezapomněli si dát zmrzlinu.

            Třídy 3.A a 3.B se vydaly vlakem do Karlových varů. Navštívily Mlýnskou a Vřídelní kolonádu, Motýlí dům, vyjely lanovkou na Dianu.

            4.A byla nejdál! Čtvrťáci se vypravili brzy ráno autobusem do našeho hlavního města, kde je čekal nabitý program. Navštívili Pražský hrad, hradní zahrady, Chrám sv. Víta, baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku, Staroměstské náměstí s orlojem, Týnský chrám, Václavské náměstí... Z paluby lodě nasáli atmosféru Pražských Benátek plavbou po Vltavě od Sovových mlýnů až k Čertovce. Zpátky domů odcestovali z Hlavního nádraží Praha.

            Páťáci jeli na výlet do Plzně. Navštívili Techmánii a zoologickou zahradu.

            Šesté třídy si udělaly výlet do Jump-arény v Chebu. Samozřejmě navštívily i Chebský hrad a Krajinku. Na závěr si pochutnaly na burgeru.

            7.A vyrazila do Bečova. Už samotným zážitkem bylo cestování vlakem kouzelnou krajinou, i když si museli, stejně jako čtvrťáci, přivstat. V Bečově na ně čekal výukový program Relikviář pro každého a pak aktivní odpočinek v bečovské botanické zahradě. Velikou atrakcí byla tréninková jištěná horolezecká stěna Via ferrata.

            Žáci 7.B a 8.A byli v Chebu. Chebský hrad, Krajinka, muzeum a na závěr burger.

            Třídy 8.B s 9.A uskutečnily dva výlety. Nejprve využily nabídky Západočeského divadla v Chebu na divadelní prohlídku města. Vtipné dialogy herců a hudební doprovod na jednotlivých zastávkách poskytly nevšední kulturní zážitek, který naše žáky pobavil víc, než jsme čekali. Druhý výlet byl velmi zážitkový. Děti si vyzkoušely své dovednosti v soutěžní týmové střelbě, v níž hráči vyřazují ze hry protivníky tím, že je zasáhnou kulovitými želatinovými kapslemi naplněnými barvivem. Ano! Byli jsme na paintballu ve Střížově.

            9.B se vydala splouvat Ohři. Vodácké dobrodružství začalo v Tršnicích a skončilo v Lokti.

            Ačkoliv se paintball a splouvání vodních toků zdá být velkou zábavou, musíte mít určité dovednosti a znalosti. Nic není tak jednoduché, jak se zdá být v počítačových animacích. O tom se naši žáci velmi rychle přesvědčili.

            Budeme se i v příštím školním roce těšit na další kulturně-poznávací činnosti!

             

            Více foto - Školní výlety.

        • Sportovní den
          • Sportovní den

          • Ve středu dne 28. června uspořádala naše škola, ZŠ a MŠ Okružní, sportovní den pro své žáky. Sraz byl v 8.00 hodin na školním hřišti. Všechny děti od první do osmé třídy byly rozděleny do čtrnácti skupin tak, aby v každé skupině byl zástupce z každého ročníku – máme 16 tříd, žáci 9. tříd zajišťovali dohled na stanovištích, měřili a posuzovali jednotlivé výkony.  Na čtrnácti stanovištích soutěžili žáci v těchto disciplínách: vytrvalostní běh, basketbalový slalom, florbalová technika, skok do dálky, běh v písku, překážková dráha, běh na 60 metrů, hod oštěpem, sed-leh, hod medicinbalem, trojskok, kliky, hod gymnastickým míčem a přeskoky přes švihadlo.

            Sportovní den není jen příležitostí ukázat vlastní co nejlepší individuální výkon. Tady se bojuje za tým.  Starší musí pomáhat svým mladším spolužákům. Nikoli ve výkonu; motivují je, připravují na sportovní výkon a podporují tak, aby podali vynikající výkon.

            Všichni žáci odvedli perfektní práci a vydali ze sebe maximum.

            Pro všechny proto byla připravena sladká odměna, pro nejlepších šest družstev malé dárky a pro tři nejlepší zlaté, stříbrné a bronzové fidorkové medaile a dětské šampaňské a samozřejmě také ceny.

            Jakým způsobem se hodnotilo?

            Výkony jednotlivců každého družstva se sčítaly, ze součtu se vypočítal průměr a každé družstvo získávalo za své výkony body, nejlepší výkon vynesl týmu 14 bodů, nejslabší jen 1 bod. Součtem bodů bylo stanoveno pořadí. Výkony byly velmi vyrovnané. Pro představu: zlatý tým získal celkem 170 bodů, tým, který obsadil 6. místo, získal 141 bodů, což je rozdíl pouhých devětadvaceti bodů.

            Poděkování patří všem závodníkům, všem učitelům a žákům devátých tříd za perfektní spolupráci při organizaci sportovního dne a vedení školy za velkou podporu všech sportovních aktivit. Za velmi pěkné ceny děkujeme finanční podpoře z grantového systému města Aš.

            Sportovní den nám ukázal, že s kondicí našich žáků to není vůbec špatné. Doufejme, že budou o prázdninách sportovat dál.

            Sportu zdar!                                                                   

        • Ostrov pokladů
          • Ostrov pokladů

          • Tak trochu jiný ostrov pokladů v podání Okružky

            Letos uplyne 140 let od vydání knihy Ostrov pokladů od R. L. Stevensona a tohle výročí jsme opravdu nemohli nechat na naší škole bez povšimnutí.

            Ve čtvrtek se nesla školním rozhlasem zpráva, že nedaleko rozhledny Háj ztroskotalo letadlo, na jehož palubě se nacházel ukradený poklad. Proto byli povoláni všichni malí i velcí hledači pokladů z prvního stupně na dobrodružnou výpravu. Čas na přípravu byl do pátku, pak musela mise na záchranu pokladu začít.

            V pátek v 8.00 se všichni záchranáři (žáci 1. stupně) vypravili na Rozhlednu Háj. Cesta byla nelehká, slunce svítilo a hřálo, kopec byl nekonečný. A to byl teprve začátek. Na parkovišti u sportoviště se společně setkali všichni účastníci. Tady proběhlo strategické rozdělení do skupin, aby se poklad lépe hledal.

            Prvním úkolem bylo vžít se do situace trosečníků. Jak mají dát vědět v naprosto neznáme krajině, že ztroskotali? Děti to vyřešily snadno. Z přírodnin, které našly v lese, poskládaly nápis HELP. Další úkol prověřil, jak hledači pokladů dokážou ochránit poklad před zloději a zda umí spolupracovat a utíkat po pustém ostrově a zároveň si předávat poklad jako štafetu. Také se může stát, že budeme muset chodit potmě, proto skupiny trénovaly navigování a chůzi v terénu poslepu. Poté je čekala opět nelehká cesta do výšin. Už už se blížily k místu, kde by měl poklad být, ale předtím je čekala zašifrovaná zpráva, kterou bylo nutné vyluštit. Naštěstí měly šifrovací klíč. Posledních pár schodů, a to už se skupiny ocitly u rozhledny Háj. A tady začalo opravdové hledání pokladu. Úkolem bylo správně odpovídat na otázky rozmístěné po lese, a pokud se vše podařilo, navigační systém je poslal na správné místo. Poklad se podařilo najít všem. To bylo šťastných tváří!

            Velmi děkujeme za skvělou pomoc našim deváťákům.

            Ostrov pokladů byl podpořen z grantového systému města Aš.

             

            Více foto zde Ostrov pokladů.

        • Den dětí aneb mraveniště na Okružce
          • Den dětí aneb mraveniště na Okružce

          • Dne 1.června 2023 se změnilo školní hřiště v mraveniště. V tento den totiž naše děti slavily mezinárodní den dětí. Využili jsme letošní výročí Ferdy mravence pro motivaci a pro přípravu celé akce. Děti se věnovaly během vyučování četbě Knížky Ferdy Mravence a naučily se během hudební výchovy písničku Polámal se mraveneček...

            Do školy přišly v černém oblečení jako mravenečci a na začátku dne se rozlosovaly do barevných týmů. Každý tým vedl jeden žák z deváté třídy. Všechny děti se zapojily do předem připravené rozcvičky na hudbu, která ve všech probudila soutěžního ducha. Jako zahajovací aktivitou pro tento den byl běh pro červený šátek Ferdy Mravence okolo školy. Dále se děti pohybovaly po školním hřišti, kde pro ně byly připraveny soutěže – hod na cíl, zdravověda, slalom, kvíz, posloupnost textu z Knížky Ferdy Mravence, dokreslování druhé časti obrázku Ferdy Mravence, přenášení vody. Děti se pod vedením svých kapitánů přesouvaly na stanoviště vždy po uplynutí časové dotace, na což je upozornil zvuk časomíry. Děti na dvou stanovištích získaly kartičky s obrázkem limonády a zmrzliny. Po ukončení programu si šly tyto kartičky směnit za připravenou limonádu s citronem a mátou a jako hlavní odměnou pro děti byla zmrzlina. Zmrzlinu si děti mohly vybrat ze tří druhů a byla to klasická kopečková zmrzlina, která dětem vykouzlila úsměv na tváři. Na úplný závěr dne si děti společně zazpívaly naučenou písničku a za odměnu si kromě zmrzliny v bříšku odnesly placku s logem dne – tedy Ferdy Mravence. Tato akce se vydařila a moc děkujeme za pomoc žákům z devátých tříd za bezproblémový průběh celé akce.

            Den dětí aneb mraveniště na Okružce.

        • Informace pro budoucí prvňáčky
          • Informace pro budoucí prvňáčky

          • Zde naleznete informace ohledně pomůcek do 1. ročníku, organizace prvních dnů a informace o školní družině.

            První školní den prvňáčků je 4. září 2023 v 9.00 hodin.

            V případě dotazů se můžete obrátit na tř. učitelku Mgr. Marcelu Horákovou na E-mailu m.horakova@zsmsok.eu 

        • Velký učitelský dárek ke Dni dětí
          • Velký učitelský dárek ke Dni dětí

          • Dne 1. června nachystali učitelé ze Základní školy Okružní pro své žáky celodenní projekt. Nejdřív jsme si mysleli, že to bude jen pro děti z 1. stupně, ale pak nám řekli, že bude i pro 2. stupeň, ale víc nechtěli prozradit. Začal hned ráno proslovem v aule. Učitelé nám popřáli prostřednictvím paní zástupkyně Rusinikové všechno nejlepší ke svátku všech dětí. Pak jsme se dozvěděli, jak bude celý den probíhat, jak se budeme střídat, protože nás čekalo 5 dílen.

            Nalosovali jsme se do skupin podle toho, jakou barvu víčka PET lahve jsme si vylovili z plátěného pytlíku. A už se šlo do dílen. Měli jsme přesný rozpis, jak dlouho v dílně budeme a kam se pak přesuneme.

            Na těch dílnách si naši učitelé dali hodně záležet!

            Dílna karaoke byla výborná. Byla to zatemněná třída se svítícími řetězy. Na televizní obrazovce nám paní učitelky Schwalbová a Eretová promítaly texty anglických, německých i romských písniček. Zpívat německy byla síla.

            Alchymistická dílna – dvojdílna byla super! Sopka, zapalování svíčky pomocí grafitu a baterie a zhasínání svíčky vyrobeným kysličníkem uhličitým a vyrábění letadýlek, která se krásně vznášela ze druhého patra, a ještě užitečná věc, jak se zahřát pomocí baterie a alobalu. Paní učitelka Pýchová a pan učitel Mátl to připravili parádně.

            Kuchyňka. Tak tam jsme dělali langoše. To byla dílna mňam! Jen u pánví stály z bezpečnostních důvodů paní učitelka Žohová a Jelínková a paní zástupkyně. My jsme si z těsta udělali langoš a pak jsme ho dochutili česnekem a kečupem a sýrem. Fakt jsme si pochutnali.

            Kreativní dílna. Tam jsme šili prstové loutky nebo vyráběli loutky z papírových roliček. Šít moc neumíme. A to malování? Někdo vytvořil dílo, že paní učitelka Ulbrich tleskala, a někdo byl patlal. Se šitím nám pomáhaly ještě paní učitelka Bibiana Schořová a paní učitelka Králová.

            Nejlepší byla opičí dráha s dlouhým a velmi nízkým tunelem. Pan Přibyl a pan Kostroun připravili opičí dráhu pro hodně šikovné opice.

            Nejlepší z holek byly Adéla Šlechtová, Vanesa Elizeusová a Monika Jetelová, z kluků Sam Hampl, Belguudei Uuganbayar a Matyáš Walchetseder.

            Po všech dílnách jsme šli zase do auly a tam jsme tleskali a dupali podle toho, jak se nám dílny líbily. Potom měla paní ředitelka moc krásný proslov.

            Chtěli bychom poděkovat všem učitelům a paní ředitelce a paní zástupkyni za tak krásný a bohatý program. Okružní škola měla nejlepší oslavu Dne dětí.

             

            Žáci 8.B ZŠ a MŠ Okružní

        • Den matek
          • Den matek

          • V úterý 16. května se školní aula zaplnila maminkami, babičkami, tetami, tatínky a dalšími příbuznými našich mladších žáků. Ti si totiž nenechali ujít krásné, srdečné a dojemné vystoupení dětí ke Dni matek.

            Žáci se na tuto akci svědomitě a s láskou připravovali, aby svým maminkám udělali radost. Prvňáčci a druháčci zpívali a dramaticky doprovodili písně o zvířátkách. Třeťáci také ukázali, že mají v hrdle slavíka, a ještě pro rodiče připravili vtipy ze školních lavic. Čtvrťáci krásně recitovali a opět zazpívali dojemné i vtipné písničky. Vše šlo podle plánu a každé vystoupení sklidilo veliký potlesk a nejedné mamince při pohledu na svého nebo svou šikulku ukápla slza radosti a dojetí.

        • Krajské kolo OVOV v Ostrově nad Ohří
          • Krajské kolo OVOV v Ostrově nad Ohří

          •  

            V pondělí dne 20.5.2023 se zúčastnili reprezentanti naší školy krajského finále OVOV v Ostrově, kam si vybojovali postup na okresním kole ve Františkových lázních. 

            Družstvo ve složení Šlechtová Adéla, Benedeková Daniela, Cihiová Samanta, Walchetseder Matyáš, Panec Jaroslav,Uuganbayar Belguudei a Hieu Duc Nguyen obsadilo 7. místo a získalo 22 128 bodů všestiboji, čímž vylepšili svůj dosavadní rekord o 2 000 bodů. 

            V soutěži jednotlivců vybojovala Benedeková Daniela skvělé 3. místo, Adéla Šlechtová 7. místo:

            V soutěži chlapců obsadil Hieu Patrik Nguyen 9. místo. 

            Všem našim sportovcům děkujeme za předvedené výkony, perfektní přístup i chování během celého dne. 

            Sportu zdar.   

            Více foto zde.

        • Sportovní odpoledne v družině
          • Sportovní odpoledne v družině

          • V pondělí 29.května 2023 si žáci školní družiny změřili své síly ve sportovních soutěžích.

            Naše klání se uskutečnilo v prostorách školního hřiště. Žáky čekaly tři lehkoatletické disciplíny:

            • hod kriketovým míčkem
            • vytrvalostní běh
            • běh na 60m

            V jednotlivých disciplínách a věkových kategoriích byly první tři děti oceněny diplomem a drobným dárkem. Děti si při soutěžích fandily a všichni si závodění pořádně užili.

            Sportovní odpoledne v družině.

        • Návštěva v Chebu
          • Návštěva v Chebu

          • V pondělí 29.5. se osmé ročníky vydali do Chebu, aby navštívili kamion plný moderních technologií od Edulabu. Čekala na ně zajímavá prohlídka, kde se dozvěděli důležité informace o kyberbezpečnosti, 3D tisku, virtuální realitě nebo umělé inteligenci.

            Všechny technologie si mohli žáci vyzkoušet. Dokonce připravili s robotem kávu! Jelikož je celý projekt podporován Škoda Auto, mohli si žáci prohlédnout elektroauto na vlastní oči. A aby to celé nebylo jen o prohlížení, tak si na závěr zajeli kilometrový závod na elektrokolech, samozřejmě na elektrokolových simulátorech 😊 ale i tak se chlapci krapet zapotili! 

            Jelikož byl celý den moc hezký, tak nemohl skončit jinak než posilněním v Mc Donaldu. Cesta z Chebu do Aše je přeci jen daleká